Reagált a „Teva-ügyre” a debreceni polgármester

Reagált a „Teva-ügyre” a debreceni polgármester

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a Teva Gyógyszergyár Zrt. extrakciós üzemének átadásán Debrecenben 2022. november 30-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Debrecen gazdaságának továbbra is az egyik legfontosabb ágazata a gyógyszeripar. A város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az ágazat tovább fejlődjön, az itt dolgozók biztonságban érezzék magukat” – írta Papp László (Fidesz-KDNP) arra a pénteki hírünkre reagálva, miszerint Teva gyógyszergyár értékesíti az alapanyaggyártó részlegét. A városvezető megszólalásának azért van jelentősége, mert a Teva Gyógyszergyártó Zrt. az egyik legnagyobb debreceni foglalkoztató, és a város egyik legnagyobb iparűzésiadó-fizetője.

A polgármester a közösségi oldalán megjelent bejegyzésében utalt az izraeli hátterű nagyvállalat lapunk érdeklődésére küldött nyilatkozatára. Ebben egyebek mellett arról írtak, hogy a Teva az erőforrásainak újraelosztásáról szóló stratégiája alapján globálisan értékesíteni kívánja az eddig érdekeltségeihez tartozó alapanyaggyártást. Vagyis a gyógyszergyártó óriás döntése világszerte érvényes, így az érinti a magyarországi leányvállalatot is, amelynek egyik profilja az alapanyaggyártó tevékenység.

Papp László úgy fogalmazott: a vállalat vezetésével történő egyeztetést követően kijelenthető: a vállalat célja nem az alapanyaggyártás megszüntetése, hanem épp ellenkezőleg, az ágazat további fejlődése és a munkahelyek megőrzése. A szakmai befektető részére történő értékesítés ennek érdekében történik. Ehhez a város részéről minden támogatást biztosítunk – írta.

Mint arról cikkünkben írtunk, a Teva lépése azért meglepetés, mert 2022-ben egy közel 23 millió dollár értékű stratégiai fejlesztést hajtott végre a vállalat, amely révén a legkorszerűbb gyártótechnológia épült meg éppen Debrecenben. Akkor ez számított a Teva egyik legfontosabb és legnagyobb volumenű beruházásának a hatóanyaggyártás területén világszerte. A Tevának Debrecen mellett Sajóbábonyban működik még gyártóbázisa. A két telephelyen összesen kétezer embernek adnak munkát. Az alapanyaggyártó üzletág értékésítéséről szóló döntést már bejelentették a munkavállalóknak, számosan bizonytalannak érzik helyzetüket. Az adásvétel 12-18 hónapon belül megvalósul a vállalat reményei szerint. A Teva a magyar kormány stratégiai partnere.