Tízmillió eurót szán a kormány arra, hogy kétharmada legyen a GYSEV-ben

Tízmillió eurót szán a kormány arra, hogy kétharmada legyen a GYSEV-ben

GYSEV150 emlékmozdony a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. 150 éves fennállása alkalmából tartott megemlékezésen a soproni pályaudvaron. (Fotó: MTI/Filep István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu osztrák forrása szerint 10 millió eurót, azaz 3,8 milliárd forintot ajánlott a magyar fél az osztrák Strabagnak a GYSEV Zrt.-ben lévő, mindössze 6,1 százalékos részvénycsomagért. Ha azt megszerzi a magyar állam, akkor az osztrák-magyar vasúti társaságban a most valamivel kétharmad alatt lévő magyar államnak 72 százaléka, vagyis teljesen irányító pozíciója lenne (a maradék 28 százalék az osztrák államé).

Lázár János és az általa vezetett Építési és Közlekedési minisztérium már többször hangot adott annak, hogy a GYSEV menedzsmentje szerintük az osztrák kisebbségi tulajdonos érdekeit veszi figyelembe. Lázárnak mostanában szívügye lett a GYSEV: novemberben indoklás nélkül kirúgta a cég osztrák vezérigazgató-helyettesét – Ausztria ezért perel –, majd közölte, hogy száz százalékban magyar tulajdonúvá akarja tenni a társaságot. Bécs azonban jelezte: nem eladó a tulajdonrészük. Kérdés, hogy most a Strabagnak mi lesz fontosabb, az egészen tisztességes vételár és a magyar kormánnyal való kapcsolat javítása, vagy az osztrák kormánnyal való jó kapcsolat.

A portál úgy tudja: a Strabagnak nem fontos a GYSEV-részesedés, korábban többször eladásra kínálta részvénycsomagját az osztrák államnak, de hiába. Évekkel ezelőtt azt sem kifogásolták volna Bécsben, hogy a Strabag a magyar államnak adja el a részesedését, de azóta üzleti helyett politikai ügy lett a dologból. Magyarországon a Strabag rendelésállománya 400 millió euróra zsugorodott, az osztrák megrendelések ennek sokszorosát teszik ki, 6 milliárd euró körül vannak. Innen nézve jelentéktelen a 4 milliárd forintos GYSEV-csomag, de jelenleg úgy fest, a politikaivá dagadt konfliktus közepén a Strabag aligha fogadja el a magyar ajánlatot.