Továbbra is az ismeretlenség homályába rejtőzhetnek a NER gazdagjai

Továbbra is az ismeretlenség homályába rejtőzhetnek a NER gazdagjai

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki távolította el az adatbázisból az ott korábban szereplő magántőkealap adatokat? – kérdezte a Gazdaságfejlesztési Minisztériumtól Vadai Ágnes, a DK politikusa. Fónagy János államtitkár válasza szerint a tényleges tulajdonosi adatok központi nyilvántartására vonatozó jogszabály 29 pontban nevesíti azokat a gazdasági, vagy részben gazdasági társaságokat, amelyeknek tulajdonosi adatait tartalmaznia kell az adatbázisnak. Az államtitkár tájékoztatása szerint a jogszabály által felsoroltak között nem szerepelnek a magántőkealapok, ezért adataikat az adatbázis sem tartalmazza. Fónagy János azt is hozzáteszi válaszában, hogy a nyilvántartás létrehozásával a magyar kormány uniós kötelezettségének tett eleget, illetve hogy annak megfelelőségét az Európai Bizottság megállapította.

A képviselői kérdés alapját a Direkt36 cikke adhatta, amely szerint az államtitkár által említett adatbázisban szereplő több tucat magántőkealap legnagyobb befektetőinek neve is felbukkant. Köztük volt számos közismert kormányközeli milliárdos, például Száraz István, Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt vagy Jászai Gellért. Miután erről szóló cikkük megjelent, a magántőkealapok eltűntek. A portál által megkérdezett jogász szerint a magyar jogalkotó mulasztása lehet, hogy nem tette egyértelművé, mi a teendő a magántőkealapokkal, de az biztos, hogy az EU pénzmosás elleni irányelvei alapján rájuk is egyértelműen vonatkoznak a szabályok.