Zsiday Viktor: Gyurcsány alatt sem volt ekkora a büdzsé hiánya

Zsiday Viktor: Gyurcsány alatt sem volt ekkora a büdzsé hiánya

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már negyedik éve ijesztően nagy költségvetési hiánnyal küzd a magyar gazdaság, amiből csak kemény megszorítások árán lehetne lefaragni – írja a Holdblogon Zsiday Viktor pénzügyi szakértő, befektetési tanácsadó. Úgy számol, hogy 2020-ban a deficit elérte a magyar GDP közel nyolc százalékát, ami évtizedek óta nem látott mélyrepülésnek számít. A „Medgyessy-Gyurcsány-kormányok fiskális felelőtlensége” sem okozott ekkora kárt, véli Zsiday Viktor: a szocialista gazdaságpolitika 2006-ban 6 százalékos hiányt eredményezett, amit három éven át tartó megszorításokkal lehetett csak kiküszöbölni.

Számításait Zsiday egy, szerinte megbízhatónak számító mutatóra, a ciklikusan kiigazított elsődleges egyenlegre alapozza, ami a kiszűri a gazdasági fellendülésnél a recesszió okozta rövid ingadozásokat is. Mint írja, több éves távlatban látható, hogy 2013 és 2016 között még viszonylag fegyelmezett volt a költségvetés, ami kisebb kiadások mellett felhalmozódó tartalékokat eredményezett, 2017 és 2019 között a kormány azonban feladta korábbi óvatosságát, ezzel párhuzamosan pedig nőni kezdett az államháztartási hiány. A  2020-as mélypontról azóta is csak visszafelé evickél az Orbán-kabinet, ami 2023-ban több (hivatalosan el nem ismert) megszorítás és fogyasztáscsökkenés árán tudta a a GDP 4 százalékára visszatornászni az államháztartás hiányát.

A kormánynak Zsiday szerint jelenleg  két lehetősége van:
• vagy 2-3 év nadrágszíjmeghúzással stabilizál (de ez jelentős szavazatvesztést okozna, így nem valószínű)
• vagy megpróbálja elodázni a kiigazítást, pörgeti a növekedést olcsó hitelekkel, elinflálással amíg lehet, ami valószínűleg még komolyabb problémákat fog okozni később

Az elemző attól tart, hogy az Orbán-kabinet a második megoldást választja, amink eredménye több év átlagában „stagfláció” – azaz stagnáló infláció lesz. Zsiday félelmét indokolhatja, hogy a magyar kormányzat továbbra is a magas nyomású gazdaságban hisz, és valószínűleg elodázza a további kiigazításokat, amíg nem elkerülhetetlen. Ez viszont azt jelenti, hogy a következő külső sokk eljövetelekor – és ezek menetrendszerűen bekövetkeznek – ismét jelentős gazdasági visszaesésre számíthatunk, ugyanis a megszorításokat akkor kell majd végrehajtani, amikor egyébként is rossz a világgazdasági helyzet. A Holdblog szerzője írásában ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy elnagyolt, leegyszerűsített alapokon álló számítást végzett, melynek borúlátó eredményében tévedhet is.

Az írás, teljes terjedelmében itt olvasható el.