A függetlenség diszkrét bája

A függetlenség diszkrét bája

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke felszólal a 2019-es költségvetés zárszámadásáról folytatott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kisebb követ dobott a közélet amúgy is hullámzó vizébe Domokos László korábbi fideszes képviselő, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, amikor felvetette a személyi jövedelemadó (szja) kivezetésének ötletét.

Szakértők lapunknak elmondták, miért nem tartják reálisnak a javaslat megvalósítását. Nyilvánvaló, hogy több ezer milliárd forint kiesése a költségvetés bevételi oldaláról súlyos intézkedéseket vonna maga után, s bizonyosan az állam további leépülésével járna. Ekkora lyukat nem foltozna be a keresetnövekedéssel megugró fogyasztás révén befolyó többletbevétel sem.

Úgy sejtem, hogy Domokos László nyilatkozata nem is az ötlet gyors megvalósítása, hanem a kampányba való, a kormánypártok oldalán történő beavatkozás szándékával született. Az ellenzék ugyanis változtatna a neoliberális kormány kirívóan igazságtalan egykulcsos adóján; elég óvatosan, csak a felső tízezertől kérve több hozzájárulást a társadalmi szolidaritás jegyében. A Fidesz propagandagépezete ezt láttatja általános adóemelésnek, miközben Domokos László egy huszárvágással az egész vitát zárójelbe tenné. Érvelése egy állami vezetőtől kissé szokatlan, hiszen az adóról mint büntetésről, nem pedig a közcélú kiadások finanszírozásához való hozzájárulásról beszél. Más kérdés, hogy az állampolgár adózási hajlandóságát elég rosszul érinti, ahogy az Orbán-kormány a közpénzek sorsáról rendelkezik.

Gyanítom, a papíron független intézmények vezetői a választásokhoz közeledve egyre többször demonstrálják majd, hogy önálló, autonóm szereplők. Matolcsy György jegybankelnök az élen jár ebben, hétről hétre ismételgeti a kormány pénzügy- és gazdaságpolitikáját illető kritikáit.

A Fidesz láthatóan számol a jövő tavaszi kormányváltás lehetőségével is. Ebben az esetben rögtön új megvilágításba kerül majd az intézményi függetlenség. Az Orbán-kormány addig minden jel szerint kisöpri az államkasszát, illetve ezermilliárdok elköltését ígéri meg a következő időszakra. Az új kormányra egy ilyen helyzetben helyezne nyomást egyfelől a „független” ÁSZ a népszerű adóeltörlés, másfelől a „független” Nemzeti Bank a kiadások csökkentése, magyarul: a megszorítások érdekében.

Csinos kis csapda.