Gyurcsány Ferenc, a kapuőr

Gyurcsány Ferenc, a kapuőr

Gyurcsány Ferenc a DK 2023. március 15-i rendezvényén (Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valódi kincsre leltem a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán. A rövid videóban a párt kampányrendezvényén láthatjuk Molnár Csaba ügyvezető alelnököt, aki az igazi ellenzékiségről beszél; szavai rímelnek Gyurcsány Ferenc pártelnök hírlevélben megosztott gondolataira. Nyilvánvalóan Magyar Péterre is célozva arról értekezik, hogy az igazi ellenzéki nem szavazott a jelenlegi kormánypártra, egyúttal a kiábrándult fideszesek legendáját emlegeti.

Abban nincs semmi meglepő, ha Gyurcsány Ferenc pártja igyekszik hitelteleníteni az ellenzéki színtéren megjelent friss erőt, amely ráadásul a Fidesz mellett ellene is nyílt kihívást intézett. Molnár Csaba nagy átéléssel előadott, lendületes szövege ugyanakkor akaratlanul leleplezi, hogy a DK valójában miért félti a pozícióját Magyar Péteréktől.

Ha nem hisznek a létezésükben, így nem is keresnek csalódott fideszeseket, akkor az elmúlt jó pár választás tanulságait levonva kijelenthetjük, arról is lemondanak, hogy legyőzzék Orbán Viktort. Egész egyszerűen azért, mert az óbaloldal szavazói 2006 ősze óta kevesebben vannak, mint a pártjuk mellett minden botrány dacára kitartó fideszesek. Ez a status quo, amely mind Orbánnak, mind Gyurcsánynak megfelel. Előbbi a kormányrúdba kapaszkodik, utóbbi az ellenzék vezető erejének státuszáért küzd. És mindenki, aki megpróbálja átírni ezt a képletet, a DK ellensége.

Szerintem nem a csalódott vagy inkább csalódásra hajlamos, megfelelő ajánlattal a pozíciójából kimozdítható fideszes létezése a legenda, hanem a mindig távolmaradók tömegéé, akik majd egyszer megfordítják az erőviszonyokat. A változás akkor jön el, ha a szemben álló politikai oldalak szavazói között tömeges lesz az átjárás.

Akár tud róla, akár nem, Gyurcsány Ferencre a kapuőr szerepét osztotta a nagy bábjátékos. A retorika szintjén fokozhatatlan Orbán-ellenességgel feltüzelheti az ellenzéki kemény magot, de ezzel és a puszta jelenlétével egyszersmind útját állja az esetleg az ellenzék felé tájékozódó, eddig a Fideszt támogató szavazónak.

Mindenki maradjon ott, ahol van, jól van ez így – üzente lényegében Molnár Csaba (és Gyurcsány). Megszólalása műfaját és tartalmát tekintve: óda az üvegplafonhoz.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!