Homáros részletek

Homáros részletek

Orbán Viktor és Lévai Anikó és a homár az étteremben (Fotó: Ristorante La Bussola)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem férhet hozzá kétség: az év első munkahetének szava itthon a homár. Egészen pontosan homár katalán módra. Orbán Viktor ugyanis ezt választotta, amikor feleségével egy elegáns római étteremben ebédelt, miután lerótta kegyeletét XVI. Benedek emeritus pápa ravatalánál.

A La Repubblica híradása nyomán az eset nagy hullámokat vetett a magyar nyilvánosságban. Bár magam úgy vélem, semmi rendkívüli nincs abban, ha egy miniszterelnök ilyen módon és környezetben csillapítja éhségét, jelen helyzetben nem érzem demagógiának vagy a lenézően emlegetett proletár irigység megnyilvánulásának, amikor valaki felháborodik ezen. Jobb híján elhiszem az arrogáns semmitmondás bajnokának, a kormányfő sajtófőnökének, hogy Orbán Viktor magánprogramjait saját maga fedezi, így az ominózus ebéd számláját is ő egyenlíthette ki. Ám erősítené a szavahihetőséget, ha a kormánytagok, állami vezetők útjaival kapcsolatos közérdekű információkhoz a legtermészetesebb módon hozzáférne a nyilvánosság.

De vissza a homárhoz! Nagy szerencséje a kormánynak, hogy nem a Fidesz az ellenzéke, különben már a csapból is a homárkormány, a homárjobboldal kifejezések folynának. Nemcsak egykor, ellenzékben volt érzékeny a Fidesz a hatalom vélt vagy valós luxusára – sokan emlékezhetnek például a híres söjtöri lakomára –, ma is szívesen turkál a kormány és sajtója mások zsebében. Ha például valamiért az útjukat keresztezi egy üzletember (vagy akár politikus), az ellene indított, a jólétére koncentráló lejárató kampány éppen arra a bizonyos proletár irigységre apellál. A Fidesz mára a kettős mérce alkalmazásának fekete öves mesterévé vált: akik most a római lakomát a magánszféra védett övezetébe utalnák, hol voltak, amikor egy ellenzéki politikus esküvőjének részletein csámcsogott a médiájuk?

Ennél is fontosabb, hogy a miniszterelnök ragaszkodik a szerény életvitelű, a néppel együtt érző vezető imázsához. Nyilvános vagyonnyilatkozata szerint nincs érdemi megtakarítása, ha a környezete látványosan gazdagodik is, ő nem foglalkozik üzleti ügyekkel. A fizetéséből egyébként telik homárra: az Euronews összesítése szerint jobban keres az európai uniós miniszterelnökök átlagánál. Idén 860 ezer forinttal emelkedő jövedelme eléri a bruttó 5 millió 727 ezer forintot. Ezen a szinten a pénzromlás is legyőzhető.

Miközben a kormány szerint is méltatlanul alacsony keresetű pedagógusok képviselői az út szélén meneteltek, az infláció száguldása már-már hungarikum, az ország pedig a statisztikák szerint továbbra is az egyik legszegényebb az EU-ban, szó nincs arról, hogy a bebetonozott hatalom csúcsain együtt sírnak, együtt nevetnek a néppel.

Ezért közügy a miniszterelnök ebédje.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!

Címkék: Orbán Viktor, homár