Kijevi látogatás, magyar hintapolitika

Kijevi látogatás, magyar hintapolitika

Novák Katalin Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor Novák Katalin személyében magyar közjogi méltóság végre ellátogat háború sújtotta szomszédunkba, és ott a köztársasági elnök egyértelmű szavakkal elítéli Putyin agresszióját, jó lenne abban hinni, hogy alkotmányos küldetéséhez híven a nemzet egységét fejezi ki. De hogyan lehet kifejezni azt, ami nem tud kifejlődni, mert a hatalompárt mindent átható gyilkos propagandája a csírájában igyekszik elfojtani? (Jellemző módon a Fidesz közeli sajtó nem sietett beszámolni az elnök asszony útjáról.)

Novák Katalint a megtámadott Ukrajna melletti kiállásáért, Zelenszkij elnök meglátogatásáért számos verbális támadás érte a kormánypárt radikális hívei részéről. Ebben a szubkultúrában népszerűek a putyini propaganda hivatkozásai, amelyek a kézivezérelt kormánymédiában is gyakran visszaköszönnek. Nem vagyok naiv: köztudott, az államfő kinek az akaratából került magas pozíciójába, ahogy az a feltételezés is életszerű, hogy valamifajta munkamegosztás lehet közte és a nagy bábjátékos között. Lehet a hátsó szándékot vizslatni vagy a sajátos, újratöltött magyar hintapolitika hiábavalóságán merengeni, mégis az a helyes, ha a dolgot magát nézzük: Novák Katalin mindenben úgy cselekedett, ahogy az egy vezető magyar politikustól elvárható. Nem sokkal az ellenzéki Momentum képviselői után Ukrajnába látogatott, s amit a háborús felelősségről Kijevben, illetve a nemzeti összetartozásról a kárpátaljai magyarok körében Beregszászon mondott, azzal csak egyetérteni lehet.

Mindez azonban nem feledteti, ellenkezőleg, még nyilvánvalóbbá teszi Orbán Viktor államférfihez méltatlan viselkedését. Hiába hívták, eddig tüntetőleg nem tette tiszteletét Ukrajnában; a beszéde kétértelmű, álnok és ravasz, nem félreérthetetlenül tiszta és egyértelmű, mint a köztársasági elnöké; az uniót folyvást gyalázó propagandagépezete pedig árulkodó módon kerüli az agresszor bírálatát. Nem tudom, jól kalkulál-e a miniszterelnök, hogy a Nyugat az államfő viselkedése alapján ítéli meg az országot. De azzal azért sokan tisztában vannak, hogy az orbáni illiberális rezsimben nem arra kell figyelni, amit a köztársasági elnök mond, hanem arra, amit a miniszterelnök és médiagépezete képvisel.

Nem gondolom, hogy Orbán Viktort a puskapor szaga ijesztette volna el eddig az ukrajnai látogatástól. Meglehet, azért adja át a terepet Novák Katalinnak, engedi előre őt, mert a propaganda túl jó munkát végzett, és kockázatosnak érzi szembemenni a szavazótábor ki tudja, pontosan mekkora, a Nyugat helyett a Keletet választó részével.

Akárhogy is esett, a köztársasági elnök a szándékától függetlenül bátorságból, karakánságból adott leckét a miniszterelnöknek.