Mertek kicsik lenni

Mertek kicsik lenni

Orbán Viktor miniszterelnök (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy az öröm a kormányban: töretlenül folytatódik a fogyasztói árak növekedési ütemének csökkenése. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint novemberben 7,9 százalék volt az infláció Magyarországon az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Jelen pillanatban összességében stagnálnak a fogyasztói árak, hiszen októberhez képest, amikor éppen beesett 10 százalék alá a pénzromlás, nem mért változást a KSH.

Szakértőkben és az Eurostat berkeiben is kételyek fogalmazódtak meg a magyar statisztikai módszertan változása és a javuló adatok közötti összefüggés miatt, de ezt most zárójelbe teszem. Nem vagyok szakértő, ezért e cikk írásakor jobb híján a hivatalos adatokra támaszkodom. Valamint a személyes tapasztalatra: a kormányzati fanfárokkal kísért inflációs jelentés után is betértem a boltba, s kifejezetten drágának találtam a bevásárlást.

A Fidesz kommunikációs gépezete a nemzetközi összehasonlításban tragikus hazai járványkezelést is kihozta legalább közepesre, az árak Európa-rekordokat döntögető elszabadulására is megszületett a hatásos politikai válasz. Ebben nem a (Putyin által kirobbantott) háborúra és a (miniszterelnök által is megszavazott) szankciókra való hivatkozás vagy a felelősség (társtettes) jegybankra való hárítása az igazi lelemény, hanem az, hogy Orbán Viktor, ha kell, mer kicsi lenni. Olyan célt tűzött ki az év elején, aminek az eléréséhez nem kell gazdasági csoda; egyben olyat, ami nem igazán segít a pénzromlás terhét nyögő lakosságon.

A miniszterelnök sok ellenfele természetesen belesétált a csapdába, megkérdőjelezve annak realitását, hogy az infláció az év végéig egy számjegyű lehet. Ezzel hagyták, hogy az ország ura egy olyan versenybe nevezzen be, amit viszonylag könnyen meg tud nyerni, miközben az általa kitűzött célt a többi EU-s ország már rég elérte. A tavaly év végén már az egeket ostromló infláció olyan magas bázist jelentett, hogy mostanra szükségképpen csökkenést kellett a statisztikának mutatnia. Ám a magas bázis miatt a 8-10 százalékos pénzromlás is súlyos teher. Jó hír, hogy az árak stabilizálódnak, rossz, hogy ilyen magas szinten.

A miniszterelnök mert szerény célt kitűzni, és – ahogy máskor is – a saját maga által meghatározott feltételek alapján győztesnek tudja nyilvánítani magát. Már csak az a kérdés, hogy az infláció csökkenéséhez a fogyasztásuk kényszerű visszafogásával hozzájáruló magyarok a pénztárcájuknak, vagy a furfangos propagandának hisznek-e.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!