Mindent vissza, avagy félre a demagógiával!

Mindent vissza, avagy félre a demagógiával!

Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (b2) és Molbusz Tímea alelnök (j2), valamint Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke (j2) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alapos cikkben (Hatóság luxuskivitelben) járta körül kollégánk a Magyar Hang friss számában a nemrég létrejött Integritás Hatóság (IH) pénzügyeit, illetve mindazt, ami a szervezet eddigi tevékenységéről tudható. Kiderült, hogy 2024 végéig csaknem ötszázmillió forintot fizetnek irodabérletért egy exkluzív fővárosi irodaházban, ahol 86 millióért parkolóhelyeket is bérelnek. Ezenfelül jelentős keretösszegű megállapodások születtek közbeszerzési tanácsadásra, peres képviseletre, kommunikációs megbízásokra. 18 millió forintért pedig nem egészen öt hónapra szolgálati autót bérelnek, illetve két testőr-sofőrt alkalmaznak.

Természetesen a cikkben megszólalhatott Bíró Ferenc is, aki szerint ezek mind indokolt, szükséges kiadások. Az IH elnöke úgy véli, a 120 fősre tervezett állománynak kell a megfelelő méretű hely, hazai és nemzetközi partnereiket méltó körülmények között szeretnék alkalomadtán vendégül látni. A testőrök alkalmazását a munkája kockázataival magyarázta Bíró Ferenc; mint mondta, több milliárd forintnyi korrupciós forrást vehetnek ki üzleti érdekcsoportok, akár a szervezett bűnözés zsebéből is.

Legyen így! Ha szavai valódi elszántságot tükröznek, és ilyen lépéseket tesz az Integritás Hatóság, félre a demagógiával, a magam részéről nem fogom firtatni az új szervezet kiadásainak borsos számláját! Akkor csinált jó vásárt az Európai Unió a szervezet létrehozásának kikényszerítésével, akkor jár jól a magyar adófizető, ha az eltérített uniós pénzek visszaszerzése, a források megóvása bőven fedezi a működési költségeket.

A hatóság feladata fellépni az uniós pénzeket érintő csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében. Lehet azon vitatkozni, hogy az EU-források felhasználásakor az orbáni hatalom rendszerszinten vagy „csak” gyakran követett, követhetett el visszaélést, mulasztást, de azt mindenki tudja ebben az országban, hogy van mit megelőzni, feltárni, kijavítani. Ha az új autonóm államigazgatási szerv komolyan veszi a munkáját, sokan és igen befolyásos körökben érezhetik nemsokára kényelmetlenül magukat. Van pénz, paripa, fegyver, várjuk a leleplezéseket, az eredményeket. Mindent vissza, ami tisztátalan kezekbe került! Hajrá, IH! Hajrá, Bíró Ferenc!

Azért reméljük, a NER köreihez kapcsolódó biztonsági cég, a Valton Security embereinek nem kell akcióba lépniük az elnök védelmében...