Nem tudjuk

Nem tudjuk

A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai mûveleteket irányító központ közelében Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkal többször kellene beismernünk: nem tudjuk. Túl kevés információnk van az eseményekről, fogalmunk sincs a háttérben zajló folyamatokról. Megnyugtatóbb viszont azonnal reagálni. Két-három cikket átfutva azt gondolni, nagy vonalakban értjük, mi történik. A Wagner-csoport váratlan hadjárata napján is ez történt.

Nem egy olyan hozzászólást olvastam a Facebookon: Orbán Viktor kezdhet aggódni. Meg hogy bejelentkezett-e már Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérhez. Sokan mintha szeretnének mindig mindent Orbánhoz kötni. És rengetegen voltak szombaton, akik azt gondolták, órái maradtak hátra a Putyin-rendszernek. Miközben még ha elérték volna Moszkvát, és sikeresebben veszik fel a harcot, egy Oroszország élére kerülő Prigozsinra akkor sem igen volt esély.

Rácz András szakértő nagyon is józan módon rögtön szembesített mindenkit az esélyekkel. Az persze így is meglephetett sokakat – jelen sorok szerzőjét szintén –, hogy a nagyon eltökéltnek tűnő Wagner-vezér estére meg is hátrált. Mindezt ráadásul a Lukasenkával való tárgyalást követően. Mi lehetett a háttérben? Miért indult neki, mire számított? Trükk volt az egész? Nem tudjuk. Ahogy sokan mások sem. A csecsen Ramzan Kadirov például már megint keménykedni akart, és közölte, útnak indította harcosait Rosztov felé. Aztán persze fordulhattak ők is vissza.

Jelenleg nem tudjuk azt sem, mi lesz a sorsa Prigozsinnak és a wagnereseknek. Persze, Putyin szabad elvonulást ígért. Megejthető az végső soron egy-két ablakon keresztül is. A háborúnak viszont sajnos nem mondhattunk búcsút. Korai volt az ukrán vért ontó Prigozsinban valamiféle felszabadítót látni. És hogy mi jön ezt követően? Nem érdemes elcsábulni az egyszerű forgatókönyveknek.

De azt se higgyük, hogy Oroszország valóban afféle mesterjátékos lenne. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő írta: „Láttuk már ezt az érvelést Harkivnál és Herszonnál is – hogy úgymond az orosz hadsereg csak azért vonul vissza, hogy nyílt terepen semmisítse meg az ukránokat. Annyira jól sikerült a feltételezett trükk, hogy egy hatalmas (Harkiv) és egy részleges vereség lett a vége. Ez egy lejárt lemez, engedje el mindenki, bármennyire is drukkol. Ez az orosz elit messze nem zseniális, akárcsak a katonai vezetés – persze nem is annyira ostobák, amilyennek az ukránok és a Nyugat beállítja őket. Emberek, hatalommal ugyan, de hibázó emberek.” Csak remélhetjük, hogy az egyre súlyosabb hibák és bűnök után egyszer eljön majd a józan ész ideje is.