Osztódással szaporodó viccpártok

Osztódással szaporodó viccpártok

Kovács Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az úgy volt, hogy a hegyvidéki ellenzéki előválasztáson csak egy viccpárt indul, de mire vége lett a voksolásnak legalább három lett belőle. Eleve, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt majdnem ráment arra, hogy egyáltalán elinduljon az összegyurcsányozódással fenyegető megmérettetésen, aztán lemondó elnökeiket a tagságuk egy huszonnégy órás mikrodrámát követően visszaszavazta az MKKP élére. Végül fölényesen nyert a kutyák jelöltje, az egynapos lemondásból a párt élére visszatérő Kovács Gergely. Üzenetértékű, hogy a második helyre egy klasszikus „kiábrándult fideszes” civil jelölt, Visi Piroska futott be, és csak őt követte Farkas Csaba, aki a Momentum és a lila liberálisokkal központilag éppen haragban lévő, de itt valamiért összeálló kék szociáldemokraták, a Demokratikus Koalíció jelöltje volt.

Az eredmény üzenete világos és tiszta, az ellenzéki érzelmű választók egyértelművé tették, hogy milyen típusú politizálásnak szavaznak bizalmat. Ám a 12. kerületi DK elnöke, Élő Norbert arra hivatkozva, hogy az előválasztás a polgármesterre vonatkozott, az egyéni képviselőjelöltekre nem, bejelentette, hogy minden olyan hegyvidéki körzetben elindítanak egy a DK, az MSZP és az ezek szerint még mindig létező Magyar Liberális Párt által támogatott képviselőjelöltet, ahol az MKKP is. Ahol a Momentum indul, ott nem. Legalább olyan erős üzenetértéke van ennek a húzásnak, mint Kovács 60 százalékának.

Az előállt helyzetben talán a legérdekesebb kérdés most az lenne, hogy az összegyurcsányozódástól tartó, majd az előválasztásra mégis rábólintó MKKP-tagok és szimpatizánsok, meg úgy egyáltalán a szavazópolgárok most mit gondolnak erről az egészről? Az is feltüzelve leszavaz majd budai, polgári kerületben egy viccpárt jelöltjére, akinek az MKKP programja egyébként túl sok? (Vagy éppen túl kevés?) Esetleg elmegy a kedvük a voksolástól, mondván, értik ők a tréfát, de azért ezt a röhejt már nem szeretik? Netán a komplett eljárásrendi bohóckodást a kutyák nyakába varrják, mondván, ők a vicces gyerekek, biztos ők találták ezt ki?

Csak hát jött a hegyvidéki testületben idáig MSZP-s képviselőként ülő, a mostani kampányban viszont szolidaritasásos polgármester-jelöltként induló Vincze Géza, akit nem hatott meg sem a politikai lélektan, sem választási matematika, elemi erővel robbant be a hegyvidéki közéletbe. Az őt jelölő Szolidaritás Mozgalom kiadott egy közleményt, amiben azt javasolják a Hegyvidéken induló pártoknak, hogy „lépjenek vissza az indulástól, hiszen ők harmincnégy éve vezetik a kerületet és eddig sem oldották meg a problémákat, nyilván ezután sem fogják”. Azt is írják, hogy "a folyamatos kommunikációjukkal zavarják dr. Vincze Gézát, a Ferencváros volt vezetőedzőjét, a kerület lokálpatriótájának a kampányát. Az ellenzéki pártok egymásra mutogatása is nagyon zavaró, de a legnagyobb baj a Fidesszel van, mert ők állandóan az utcán vannak és így dr. Vincze Géza nem tud nyugodtan beszélgetni a választóival.

Így lett az egy viccpártból három. Alighanem a hegyvidéki kampányban lesz majd a legtöbb móka és kacagás!

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!