Polgári Magyarország, kifordítva

Polgári Magyarország, kifordítva

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke (Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

240 millió forintos budai villát és 13 milliós Audi A6-ost vett a határon túli tehetségek támogatására létrehozott alapítvány, amelyet Kövér László házelnök munkatársa, Visontai Kálmán vezet – derítette ki a 24.hu. Az alapítvány ezen kívül 1,8 milliós adományt juttatott Visontai sógornőjének, aki a lap tényfeltáró cikke szerint nem is határon túli magyar. A 24.hu-nak a kuratóriumi elnök azt is elismerte, hogy a villát Kövér László kabinetfőnökének, Veress Lászlónak a családtagjai használták.

Ha van olyan a nemzetet fenyegető tragédiák közül, amivel kiemelten kell foglalkoznia Kövér Lászlónak, akkor az alapítvány ügye biztosan az. És nem csak azért, mert az ügy a saját irodáját érinti. Nyilván sok mindent lehet nemzeti tragédiának tekinteni, például a közpénzzel való visszaéléseket is, amelyek Visontai 24.hu-nak adott nyilatkozata szerint is rendszeresek. De a mostani eset másképpen tragikus: előttünk áll az úgynevezett polgári Magyarország, csak éppen nem a színe, hanem a fonákja. Egy az egyben ki van szegény fordítva, mint a kesztyű.

Visontai Kálmán 24.hu-nak adott nyilatkozatai azt a gyanút ébresztik az olvasóban, hogy a házelnök munkatársa már a feladatot sem értette. Először is arra hivatkozott, hogy az Audit „kompenzációképpen” kapta használatra, amiért ingyen látja el az alapítvánnyal kapcsolatos munkát – ezek szerint fel sem merült benne, hogy ilyen tisztségeket sokan bizony díjazás nélkül szoktak viselni. Ha a társadalmi elköteleződés fejében mostantól mindenki hasonló „kompenzációra” tart majd igényt, abba a nem túl jó karban lévő magyar civil szféra belerokkan. 

Még abszurdabb a sógornőnek juttatott támogatásra adott magyarázat. Itt elhangzott, hogy az érintett elvesztette az állását, és adomány formájában majd visszajuttatja a pénzt, de az is, hogy az alapítvány vagyona nem közpénz, hanem magánpénz, és magántámogatásból lett. Ez tény, de majdnem mindenki tisztában van azzal is, hogy az alapítvány vagyonának felhasználása célhoz van kötve. Az nem a saját zsebünk, amiből szükség esetén bárkit megsegíthetünk, főleg a rokonságot.

Arra a kérdésre, hogy miért csak kevés magánszemélyt – határon túli fiatalt – támogatott az alapítvány, Visontai a koronavírus-járvány miatti „leállásra” hivatkozott, és arra, hogy „nincs logikusan hogyan osztani a pénzt”. Erről nyilván más véleményen vannak azok a civil szervezetek, akik az elmúlt másfél évben távoktatás miatt lehetetlen helyzetbe került fiatalokon próbáltak segíteni, és másról sem beszéltek, mint arról, hogy hány családban hiányzott a számítógép, de akár az internetkapcsolat vagy az áram is. Nyilván a határon túl sem volt ez másképp.

Ezeknek a szervezeteknek valószínűleg nincs villájuk és Audi A6-osuk, ötletük viszont lenne, hogy „hogy lehet osztani a pénzt”. De nem őket dobta meg egy külföldi üzletember háromszáz millió forinttal. Ebből közvetlenül határon túli fiataloknak legfeljebb 37 millió forint juthatott eddig, ha ide számítjuk az Ábel Alapítványnak nyújtott támogatást is. A biztonság kedvéért a pénz legnagyobb részéből egy villát vettek, majd a koronavírus-járvány alatt, amikor a legkisebb segítség is jól jött, „leálltak”. Reméljük, az Audival azért el tudtak indulni reggelente.