Világhír

Világhír

George Clooney Oscar-díjas amerikai színész (Fotó: MTI/EPA/Ota Kijosi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK



Nem George Clooney az első, és valószínűleg nem is az utolsó világhírű művészceleb, aki sarkos véleményt fogalmaz meg a magyarországi politikai viszonyokról. A hollywoodi híresség hosszabb interjúban beszélt az életpályájáról, ahol a hamarosan elérhető új filmje, az emberiségnek közeli riasztó jövőt jósoló sci-fi – The Midnight Sky – kapcsán emlegette hazánkat.

A világunkat elárasztó dühöt és gyűlöletet, amely az egyelőre képzeletbeli jövőben globális katasztrófába torkollik, illusztrálta Jair Bolsonaro brazil elnökkel és Orbán Viktorral. Ahogy írtam már, nem ő az első ebből a körből, aki lesújtóan vélekedik a magyar vezetőről. Nem olyan régen egy néhány évvel ezelőtti U2 felvételén láttam, amint a gyakran politikai aktivistaként megnyilvánuló frontember, Bono a színpadról ostorozza a demokrácia, az emberi jogok ellenségeként mások mellett Trumpot, Putyint, Erdogant, Bolsonarót. És Orbán Viktort.

Ez a jelenség is azt mutatja, hogy Magyarországot a tényleges geopolitikai súlyához képest kiemelt figyelem övezi egy ideje a világban. Bármit gondoljunk is a bírálókról és a kormányfőről, el kell ismerni, ez is egyfajta teljesítmény. Orbán Viktor révén rajta vagyunk a világpolitika térképén. A történelem során nem egyszer volt ilyen, bár legutóbb, 1989-ben és ’56-ban a világhír egyértelműen a szabad világ elismerését jelentette. Kicsit hátrébb lépve az időben, olyan időszakokat is találunk, amikor magyar politikusnak a legfontosabb európai döntéseknél is osztottak lapot. Elég itt csak Andrássy Gyulára, az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminiszterére gondolni az 1870-es években.

De hogy a magyar miniszterelnök most ténylegesen meghatározza az események menetét, vagy a (rossz) híre nagyobb a befolyásánál, már fogós kérdés. Erősen bicegő analógiával élve: a kalandozások idején volt ilyen a megítélésünk az úgynevezett nyugati világban. Csakhogy akkor kívül voltunk azon a világrenden, amelyet keresztény Európaként lehet a legpontosabban meghatározni. Ma a rendszeren belül kalandozik a magyar miniszterelnök, most éppen, kisebbségbe kerülve, zsarolással próbára téve az Európai Unió tűréshatárát.

Miközben a kormánymédiától vélhetőleg megkapja a magáét George Clooney – lesz ő Soros-ügynök, libernyák, talán még ócska és érdemtelenül sztárolt színész is –, Orbán Viktort aligha zavarja, ha az illiberális, populista politika nagyágyúival emlegetik egy lapon. Az ego is fontos. De talán még fontosabb az a kérdés, hogy ez a fajta figyelem, hírnév vajon a nemzet javára válik-e.