Létezik-e Isten?

Létezik-e Isten?

William Lane Craig: Értelmes hit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki vallásos nevelést kapott – vagy éppen az iskolában ismerte meg a keresztény vallást –, pontosan tudja, hogy a hittanóráknak nem központi eleme az Isten létezésére vonatkozó bizonyítékok részletes elmagyarázása. E helyett jellemzően a bibliai történetek és tanítások kapják a főszerepet, ami cseppet sem véletlen, hiszen az istenérvek megértéséhez sokszor mélyebb filozófiai ismeretek is szükségesek.

Napjainkban azonban, amikor a vallást egyre több kihívás éri, egyre nagyobb az igény, hogy a vallások képviselői bizonyítékokkal is szolgáljanak az érdeklődőknek Isten létezéséről. Így az elmúlt évtizedekben a teisták részéről (elsősorban az angolszász nyelvterületen) megsokszorozódtak a kísérletek, hogy észérvekkel támasszák alá állításukat. Aki pedig figyelemmel kíséri a hívő-ateista vitákat, azt is láthatja, hogy a hitvédők – vagyis az apologéták – eszköztára mára korántsem merül ki az ontológiai istenérvekben: gondolatmeneteikben egyre nagyobb szerepet kapnak a természettudományok, azon belül is a kozmológia és a biológia. Így az apologetika tárháza mostanra nemcsak szélesebb, hanem színesebb is lett, aminek köszönhetően sokszor remek vitákat láthatunk a hitvédők és az ateista gondolkodók, sőt természettudósok között.

Az ilyen apologéták egyike William Lane Craig, a Talbot School of Theology és a Houston Baptist University filozófia professzora, akinek Értelmes hit című könyvét most a magyar olvasóközönség is megismerheti. Craig, mint az evangéliumi-neoprotestáns kereszténység kiemelkedő alakja – aki az elmúlt harminc évben olyan ateista tudósokkal vitázott, mint Richard Dawkins, Lawrence M. Krauss, Sam Harris vagy Peter Atkins – ebben a könyvében az apologetika teljes tárházát nyújtja át az olvasónak. A műben így nagy szerepet kapnak azoknak a filozófusoknak és teológusoknak a gondolatai, akik az elmúlt évszázadokban előálltak az istenérveikkel. Craig érdeme, hogy ezeket nem minden esetben fogadja el maradéktalanul még olyan esetekben sem, amikor ezek éppen az ő teista álláspontját erősítenék.

A mű igazi értéke azonban feltétlenül abban rejlik, hogy a szerző elénk tárja azokat az istenérveket is, amelyek az elmúlt évtizedek tudományos eredményeire reflektálnak. Ilyen például a kalám kozmológiai érv, amely a következőképpen fogalmazható meg: 1. mindennek, ami létezni kezd, van oka; 2. az univerzum létezni kezdett; 3. ezért az univerzumnak van oka. A kalám kozmológiai érvet az elmúlt évtizedekben természetesen számos kritika érte a fizikusok részéről, Craig azonban nem titkolja el ezeket a könyvében – éppen ellenkezőleg, igazi apologéta módjára felveszi a kesztyűt a kritikusokkal.

Craig művének így nagy érdeme, hogy nem egyszerűen felsorolja a teisták érveit, hanem összefoglalja azokat a vitákat, amelyek ezekkel az érvekkel kapcsolatosak. Köszönhetően a kitűnő fordításnak – ami Szalai Miklós vallásfilozófiával foglalkozó ateista filozófus munkája –, a könyvet a filozófia iránt érdeklődő olvasók is örömmel forgathatják.

William Lane Craig: Értelmes hit. Ford.: Szalai Miklós. Pünkösdi Teológiai Főiskola, 2021. 6990 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/50. számában jelent meg, december 10-én.