A barokk kastélyoktól elirigyelt mintázatú budapesti bérházakat mutatják meg

A barokk kastélyoktól elirigyelt mintázatú budapesti bérházakat mutatják meg

Budafoki út 17 A-C. és Zenta utca 1-5. Tervező: Lágymányosi Fischer József

Fotó: Schmal Fülöp

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kapu alatt öcsém és az én profilom domborműve ékeskedik. Hogy miért akart bennünket apám az utókor számára megörökíteni, azt nem tudom. A Király utca Kodály köröndhöz közeli részén található egyik ház kapualjában függő alkotásról írta ezt Székely István. A ház azonban nem csak a Hyppolit, a lakáj rendezője és a magyar hangosfilm úttörője miatt fontos emléke a városnak. Székely apja, Székely Marcell építész munkája ez az épület, mely a franciaudvaros bérházak egyik izgalmas példája.

A dualizmus korának fontos építészeti lenyomatai a barokk kastélyoktól elirigyelt díszudvar mintáját követő cour d’honneurös, vagyis franciaudvaros bérházak. A magyarországi bérház XIX. század eleje óta fejlődő és formálódó típusai mellett a század végén az új beruházói és bérlői igényekhez igazodva az utcavonalra beépített zárt sorú bérházak mellett egyre inkább megjelentek az utca felé megnyitott és előudvaros építési formák. Ezek nemcsak levegőssé tették a teret, de a homlokzat hosszának növelésével több szoba nyílhatott az utca felé, az esztétikai, közegészségügyi szempontok mellett azonban az építési szabályzatok változásai is közrejátszottak e formai kialakítás elterjedésében.

Tervezett ilyen házat Alpár Ignác, ifjabb Ray Rezső, Löffler Sándor, Medgyaszay István, Komor Marcell és Jakab Dezső, Málnai Béla, Györgyi Dénes, Fischer József, Román Miklós és Román Ernő is. Budapest régi épületállományának jelentős részét teszik ki ezek a franciaudvaros házak: eklatáns példákat találni a Fővám téren, ahol még Móricz Zsigmond is élt egy darabig, a köröndön és környékén, de Újlipótvárosban és Lágymányoson is. Mindenkinek ismerős lehet a Deák téri Anker-ház vagy a Ferenciek tere melletti Király Bazár, de a franciaudvaros házak egyik legszebb, legkifinomultabb példája a Kossuth térhez közeli Zoltán utcában található. Ez Medgyes (Messinger) Alajos 1912-es épülete, melyet bravúros építészeti megoldások, íves vonalvezetés, dekoratív kialakítás jellemez. A homlokzat téglaburkolata és a pirosra festett, gyönyörű bejárati ajtó láttán az ember egy pillanatra Angliában érezheti magát.

A budapesti építészet e speciális szegmensét mutatja be Mártonffy Melinda művészettörténész Franciaudvaros bérházak Budapesten című könyve, melynek szakmai lektora Ferkai András építészettörténész volt. A Szép Magyar Könyv Művészeti és ismeretterjesztő kategóriájának elismerésével, valamint a Magyar Formatervezési Díj különdíjával is jutalmazott hiánypótló kötet, mely a szerző frissen alapított kiadójának gondozásában jelent meg, átfogó képet ad ezen épülettípus kialakulásáról, külföldi előképeiről, jellegzetességeiről, a beépítési forma hazai elterjedéséről, a speciális morfológiájú bérházakról – érintve a tömbátvágást, a csatlakozó udvaros és komponált udvaros beépítést –, a műfajt gyakorló építészekről és a két világháború közötti megújulásáról, a modern formanyelv fokozatos megjelenéséről.

A kötet azonban nemcsak témája, de a gondos tervezés – formája, részletgazdag vizuális világa – miatt is jelentős munka. Bárdy Anna letisztult és érzékeny grafikai megoldásai, Katyi Ádám hasonlóan izgalmas tipográfiai munkája a legnívósabb nemzetközi művészeti albumok minőségét idézik, mindez pedig még ma is kivételnek számít a hazai piacon, hisz a művészettörténeti-építészettörténeti publikációk esetében a kiadók nem fektetnek megfelelő hangsúlyt a grafikai kivitelezésre. Az épületfotókat Schmal Fülöp, a drónfelvételeket pedig Mártonffy Gábor készítette. A gazdag képi illusztráció mellett eredeti tervrajzok és alaprajzi sémák segítenek jobban megismerni a franciaudvaros bérházakat.

A hétéves kutatás eredményeként megszületett kötet ugyanannyira szól a szakmának, mint a műkedvelőknek. Néhány épületet részletesen is bemutat a szerző, de közread egy teljes épületjegyzéket is, melyben Budapest összes ilyen típusú házát megtalálni, ráadásul a kilenc tematikus sétaútvonal segítségével bárki nekivághat felfedezni a város szecessziós, premodern vagy épp art déco stílusban épült franciaudvaros bérházait.

Jó hír, hogy december elején megérkezett a franciaudvaros bérházak második kötete, mely több épület izgalmas történetét tárja az olvasó elé.

Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten. Artem Books Kft., 2020. 8990 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/48. számában jelent meg november 26-án.