Megalkották a stratégiát, amivel legyőznék az AfD-t

Miközben az Alternatíva Németországnak (AfD) a népszerűségi mutatókban már megelőzte a kormányzó szociáldemokratákat, pártok feletti baloldali mozgalom elindítását jelentették be a napokban Berlinben.

Hirdetés

Az Aufstehen (Talpra!) nevű szerveződés baloldali választ kíván adni az alapítók által jobboldali populistaként jellemzett ellenzéki párt, az AfD sikerére. A mozgalmat a Die Linke parlamenti frakciójának egyik társelnöke, Sahra Wagenknecht kezdeményezésére indították el. Az Aufstehen célja társadalmi bázist teremteni a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Die Linke és a Zöldek megújításához és összefogásához a pártok által elért választók csoportjainál szélesebb rétegek és pártpolitikai értelemben hontalan választók megszólításával.

Mint Wagenknecht a chemnitzi eseményekre utalva fogalmazott, nem akarják átengedni az utcát a jobboldali populistáknak, akiket nem azért követnek olyan sokan, mert gyűlölik a külföldieket, hanem azért, mert úgy érzik, hogy a politikusok cserben hagyták, elutasították őket. Az ambiciózus politikus végső célja a hatalom megszerzése, egy hangsúlyosan baloldali kormány megalakítása Németországban.

Orbán Viktor, a precedens – Magyar Hang

Hogyan kerül szembe a többségi akarat a liberális demokráciával?

Wagenknecht jól érzi, hogy a német baloldal válságban van. Ezt jól mutatja, hogy vezető ereje, az SPD 2013-ban még 25,7 százalékot ért el a választásokon, legutóbb 2017-ben azonban már csak 20,5- et. A szociáldemokraták népszerűsége azóta a mérések szerint 16 százalékra zsugorodott, sőt már egy százalékkal megelőzte őket az AfD is. Közben stagnál a Die Linke és a Zöldek támogatottsága is, miközben a bevándorlás kérdésében kemény álláspontot képviselő szabaddemokraták (FDP) erősödtek.

A mozgalom most a parlamenten kívüli erőket és gondolkodókat is felkarolva adna új lendületet a baloldalnak. Nagy kérdés, hogy milyen sikerrel, hiszen a megújítani kívánt pártok vezetése finoman szólva is visszafogottan reagált a kezdeményezésre.

Az SPD főtitkára, Lars Klingbeil szerint az Aufstehen csupán a Die Linke belső harcainak következménye, a Zöldek társelnöke, Robert Habeck pedig úgy vélte, hogy az utóbbi évek politikájával szemben nem a pártrendszeren kívülről, hanem annak keretein belül kell alternatívát kínálni. Nem igazán tetszik ez az elképzelés a Die Linke egyes vezetőinek sem, úgy gondolják ugyanis, hogy az Aufstehen mindenek előtt számukra jelent kihívást, a sikere marginalizálná a pártot.

A nép nevében, de a nép felett kormányoznak – Magyar Hang

Az emberek, akik saját kezükbe akarták venni a döntést a populisták hatalomra juttatásával, még távolabb kerültek az önrendelkezéstől. A Mi a populizmus című könyvről.

Az Aufstehen szembeállítása az AfD-vel egyben újabb jele annak, hogy a német társadalom gondolkodásában mennyire központi helyet foglal el a bevándorlás kérdése. Mint a chemnitzi fejlemények is mutatták, ez a probléma mind jobban megosztja a lakosságot, s a politikai paletta mindkét oldalán a radikális gondolkodásnak nyit teret.

Wagenknecht kezdeményezésének sikere a parlamenti politizálásban is erősíthetné ezt a polarizáltságot, továbbá – Angela Merkel pártjának malmára hajtva a vizet – nagy eséllyel megállíthatná az AfD erősödését. Már csak azért is, mert a politikai rendszert támadó gondolatot nem sajátíthatnák ki a jobboldali populisták. Az önmagát egymással szemben meghatározó radikálisan gondolkodó baloldal és a populista jobboldal azonban nem mindenben mond ellent egymásnak. Azonos, az atlantista fősodort bíráló álláspontot képviselnek az Amerikához és Oroszországhoz viszonyulás kérdésében.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.