Illiberalizmus brazil módra – Győzhet-e a Trópusi Hitler?

Jair Bolsorano kampánykörúton (Fotó: Facebook/Jair Bolsorano)

A szélsőjobboldali jelölt, Jair Bolsonaro végzett az első helyen a brazíliai elnökválasztás első fordulójában – derült ki a szavazatszámlálás után, ami aligha lepte meg a világ közvéleményét. A Brazil Trumpnak vagy Trópusi Hitlernek is nevezett politikus ugyanis olyan körülmények között vágott neki a választásnak, ami talán nem is kedvezhetett volna neki jobban.

Hirdetés

A népszerűségi listákat vezető korábbi brazil elnök, Lula da Silva ugyanis most csak a rácsok mögül szemlélhette a választási kampányt, mivel nemrég korrupció miatt jogerősen börtönbüntetést kapott. Nem bizonyult túl jó választásnak a Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad sem, aki valaha Brazília legnagyobb városa, São Paulo főpolgármestere volt. Mivel annak idején városvezetőként számos fájdalmas döntést kellett meghoznia, a választók elfordultak tőle, így inkább visszatért az egyetemre tanítani. Most is csak azért lett a Munkáspárt favoritja, mert legalább az ő neve tiszta maradt.

Ennél azonban sokkal fontosabb az a társadalmi környezet, ami általában a Bolsonaro-féle politikusokat magasba emeli. Habár Lula da Silva és később a párttársa, Dilma Rousseff sokat tett a szegénység mérsékléséért, még mindig 12 millióan vannak munka nélkül, a brazil reál árfolyama pedig az 1994-es pénzreform óta még sosem volt olyan alacsonyan, mint napjainkban. De ennél is fontosabb a latin-amerikai országban az a folyamat, amely valójában évtizedek óta zajlik, mégis mintha most tetőzne igazán: ez pedig a bűnözés. A 2007 és 2018 közötti időszakban a helyi választások idején 79 jelöltet, valamint 97 politikust gyilkoltak meg, arról nem is beszélve, hogy ez az ország rekorder Dél-Amerikában az újságírók elleni halálos támadások terén. Ám nem csak a politikusokat sújtja az erőszakhullám. Brazíliában csak a múlt évben 60 ezer gyilkosság történt, ami után könnyen támad az embernek az a benyomása, hogy senki sincs biztonságban.

Illiberalizmus: ’68 ellenforradalma – Magyar Hang

Az illiberalizmussal az a baj, hogy mindennek hadat üzen, ami 1968-ban tiszta volt, igaz volt – s ami még ma is tiszta és igaz.

Ebből a nézőpontból pedig aligha létezhet jobb megoldás Bolsonarónál, aki egyébként gyakorlott katona. Az 1964 és 1985 közti diktatúra idején a hadseregben szolgált, ezt az időszakot a politikus a mai napig dicsőíti. A bűnözés megfékezésére az ő „megoldása” a fegyvertartási szabályok lazítása – vélhetően emiatt adták le szavazatukat vasárnap sokan a pisztolyukkal, amit aztán lelkesen meg is osztottak a közösségi hálókon. És ha már illiberalizmus – ha lúd, legyen kövér –, Bolsonaro előszeretettel hangoztatja nőellenes, homofób, sőt demokráciaellenes nézeteit, és ez úgy látszik, cseppet sem zavarja a híveit. Pedig a szélsőjobboldali jelölt már ígéretet is tett arra, hogy beszántja a brazil parlamentet, ha hatalomra kerül.

Van-e esélye a Brazil Trumpnak az október 28-ai második fordulót megnyerni? Szakértők szerint a szavazatok 46 százalékát bezsebelő Bolsonarónak a mostani választások után tovább nőttek a győzelmi esélyei.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én.

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.