HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Illiberalizmu...

Illiberalizmus brazil módra – Győzhet-e a Trópusi Hitler?

HIRDETÉS

A szélsőjobboldali jelölt, Jair Bolsonaro végzett az első helyen a brazíliai elnökválasztás első fordulójában – derült ki a szavazatszámlálás után, ami aligha lepte meg a világ közvéleményét. A Brazil Trumpnak vagy Trópusi Hitlernek is nevezett politikus ugyanis olyan körülmények között vágott neki a választásnak, ami talán nem is kedvezhetett volna neki jobban.

HIRDETÉS

A népszerűségi listákat vezető korábbi brazil elnök, Lula da Silva ugyanis most csak a rácsok mögül szemlélhette a választási kampányt, mivel nemrég korrupció miatt jogerősen börtönbüntetést kapott. Nem bizonyult túl jó választásnak a Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad sem, aki valaha Brazília legnagyobb városa, São Paulo főpolgármestere volt. Mivel annak idején városvezetőként számos fájdalmas döntést kellett meghoznia, a választók elfordultak tőle, így inkább visszatért az egyetemre tanítani. Most is csak azért lett a Munkáspárt favoritja, mert legalább az ő neve tiszta maradt.

Ennél azonban sokkal fontosabb az a társadalmi környezet, ami általában a Bolsonaro-féle politikusokat magasba emeli. Habár Lula da Silva és később a párttársa, Dilma Rousseff sokat tett a szegénység mérsékléséért, még mindig 12 millióan vannak munka nélkül, a brazil reál árfolyama pedig az 1994-es pénzreform óta még sosem volt olyan alacsonyan, mint napjainkban. De ennél is fontosabb a latin-amerikai országban az a folyamat, amely valójában évtizedek óta zajlik, mégis mintha most tetőzne igazán: ez pedig a bűnözés. A 2007 és 2018 közötti időszakban a helyi választások idején 79 jelöltet, valamint 97 politikust gyilkoltak meg, arról nem is beszélve, hogy ez az ország rekorder Dél-Amerikában az újságírók elleni halálos támadások terén. Ám nem csak a politikusokat sújtja az erőszakhullám. Brazíliában csak a múlt évben 60 ezer gyilkosság történt, ami után könnyen támad az embernek az a benyomása, hogy senki sincs biztonságban.

Illiberalizmus: ’68 ellenforradalma – Magyar Hang

Az illiberalizmussal az a baj, hogy mindennek hadat üzen, ami 1968-ban tiszta volt, igaz volt – s ami még ma is tiszta és igaz.

Ebből a nézőpontból pedig aligha létezhet jobb megoldás Bolsonarónál, aki egyébként gyakorlott katona. Az 1964 és 1985 közti diktatúra idején a hadseregben szolgált, ezt az időszakot a politikus a mai napig dicsőíti. A bűnözés megfékezésére az ő „megoldása” a fegyvertartási szabályok lazítása – vélhetően emiatt adták le szavazatukat vasárnap sokan a pisztolyukkal, amit aztán lelkesen meg is osztottak a közösségi hálókon. És ha már illiberalizmus – ha lúd, legyen kövér –, Bolsonaro előszeretettel hangoztatja nőellenes, homofób, sőt demokráciaellenes nézeteit, és ez úgy látszik, cseppet sem zavarja a híveit. Pedig a szélsőjobboldali jelölt már ígéretet is tett arra, hogy beszántja a brazil parlamentet, ha hatalomra kerül.

HIRDETÉS

Van-e esélye a Brazil Trumpnak az október 28-ai második fordulót megnyerni? Szakértők szerint a szavazatok 46 százalékát bezsebelő Bolsonarónak a mostani választások után tovább nőttek a győzelmi esélyei.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,183lájkolóTetszik
2,689követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: egyelőre csúszik a balkáni bővítés

A brüsszeli EU-csúcs első napján döntöttek a tagállamok arról, hogy jóváhagyják a módosított brexit-szerződést. Vita volt a költségvetésről és elítélték Törökországot. A magyar álláspont nem ismert.

Tud lenni