A szocialista értékekre hivatkozva Kína elejét venné az esküvői urizálásnak

A szocialista értékekre hivatkozva Kína elejét venné az esküvői urizálásnak

Fiatal pár egy maldív-szigeteki fotózáson. Egyre többen próbálnak minél extrémebb helyszíneken fotózkodni, hogy egymásra tromfoljanak (Fotó: Syd Sujuaan/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai kínai esküvők egyrészt borzasztóan extravagánsak és urizálnak, másrészt nincsenek összhangban sem a kínai, sem a szocialista értékekkel. Ezzel a felütéssel jelentették be a kínai hatóságok, hogy elejét vennék az egyre drágább luxusesküvők trendjének, illetve ezzel összehangban valahogy gátat szabnának a házasságok előtti különféle rituáléknak, így az egyre durvább és a szerintük szexualitás terén is egyre agresszívabb legény- és leánybúcsúknak, amelyek során a résztvevők a mind inkább fékeveszett tombolásban teljesen elvesztik az önkontroljuk.

A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint a pekingi kormány azt tervezi, hogy szabványosítják, egyúttal egy tradicionálisabb és egyszerűbb formába terelnék a házassági ceremóniákat Kínában.

Az urizálás nem kínai sajátosság, s mint kiemelik, ez mindenhol megfigyelhető a világban: az emberek – a társadalmi konvekciók béklyójában – egymással versengenek, hogy ki tud extravagánsabb rendezvényt szervezni, kinek divatosabb és drágább a ruhája, vagy épp ki tud a legextrémebb helyszínen ifjú páros, közös fotózkodást szervezni – függetlenül attól, hogy mindezek mekkora őrült összegeket emésztenek fel.

Mindemellett a kínai médiát is ellepték az egyre agresszívabb legény- és leánybúcsúkon történt balhékról szóló történetek, ahol sokszor megalázzák, akár (szexuális téren is) kellemetlen helyzetbe hozzák a leendő párokat, a bulizó társaságok pedig gyakran törnek-zúznak, és a környezetüket sem kímélik. A múlt héten például egy fiatal vőlegényt ütött el egy autó, aki épp menekült, mert a legénybúcsúján egy „játék” keretében a társai lekötözték és ütlegelték. A helyi sajtóbeszámolók szerint az ilyen bulik mind gyakrabban fajulnak tetlegességig.

Többek között ennek szeretne véget vetni a kínai Hszinhua hírügynökség szerint az állampolgári ügyekért felelős minisztérium. Mint írják, a szertartásoknak a szocialista értékeket és a tradicionális kínai kultúrát kellene tükröznie, harcolva a társadalomban megfigyelhető negatív folyamatokkal, hamis és felszínes értékekkel szemben, így ezzel is jó példát, értéket felmutatni a társadalom számára.

Egy, a kínai állami tévében nyilatkozó minisztériumi fukcionárius szerint készítettek egy – még a pénzügyekre is vonatkozó – összeállítást, mire illendő figyelniük az esküvőszervezéskor. A BBC közben arra is emlékeztetett, nem ez az első, hogy államilag nyúlnak bele Kínában a témába. Már két éve is adtak ki egy hasonló útmutatást arra vonatkozóan, hogyan érdemés a szocialista mértékletesség jegyében megünnepelni a házasságkötést.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a lapban? Itt megtudhatja!