HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Továbbra is c...

Továbbra is csak terv, hogy egyszer Budapestre jön Trump

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Addig, amíg Orbán Viktor vagy Soros György nem nyit a másik irányába, valószínűtlen, hogy a CEU Budapesten maradjon – erről beszélt az Inforádiónak adott interjújában David B. Cornstein amerikai nagykövet. Szerinte ugyanis „ennek a történetnek a végkifejletét valójában két ember személyes kapcsolata alakította így.” Emellett a nagykövet továbbra is azt kívánja, hogy bárcsak az egyetemet, ami „egy világhírű, varázslatos intézmény”, ne akarnák áttelepíteni Bécsbe. Cornstein egyébként decemberben még azt mondta a 168 Órának: a CEU ügye egy volt a prioritásai közül, amikor Magyarországra érkezett. „Az érzéseim nem változtak, már csak ezért is nagyon szomorú vagyok, mert ez tényleg egy remek intézmény. A tény, hogy elmegy, összetöri a szívem, borzasztónak tartom. Elsősorban a diákok, másodsorban a kutatóműhely, harmadsorban a város, negyedikként az egész ország miatt. Ez mindannyiunknak veszteség” – mondta akkor.

HIRDETÉS

Ismeretes, nemrég Manfred Weber a Néppártban való maradás egyik feltételéül szabta, hogy a CEU maradhasson Budapesten. Orbán Viktor a bajor kormánynak írt levelében ígérte, nem fog keresztbe tenni az ügynek. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a kormány képviselői eddig is úgy tettek, mintha az egyetem maradna, különválasztva a CEU-t és a Közép-Európai Egyetemet.

A felvetésre, hogy a magyar kormány szerint Soros György beavatkozik az ország belügyeibe, Cornstein azt felelte: ő jobban aggódik Oroszország és Kína miatt. „Az egyik ellentét inkább filozófiai síkon ragadható meg: a konzervatív és a liberális gondolkodásmód szembenállásában. Oroszország és Kína nem filozofálnak. Ők a nyers valóságban tevékenykednek, ami nagyon aggasztó lehet e varázslatos ország számára, amelyet úgy megszerettem” – mondta Cornstein. Szomorú ténynek nevezte, hogy Magyarország energiaellátásának 85 százaléka Oroszországból érkezik. Állítása szerint ők is átélték ezt a hetvenes években, amikor minden energiahordozójuk a Közel-Keletről jött. Nagyon bíznak ugyanakkor a romániai gázvezetékben és a cseppfolyós gáz horvátországi elérhetőségében.

Szóba került az is, mikor jöhet Donald Trump végre Magyarországra. A nagykövet szavai alapján továbbra sincs konkrét időpont, a látogatás csak célként van megfogalmazva. Szeretnék, hogy a Védelmi Együttműködési Megállapodás megvalósuljon, ez szerinte hamarosan meg is történhet. Ezen túl is van néhány bejelentenivalójuk, amiken még dolgoznak. Csak miután ezek megtörténtek, akkor fog „boldogan elbeszélgetni” egy régi barátjával a Fehér Házban, javaslatot téve, hogy hozzanak létre egy találkozót.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,719lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek