HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Strache nem m...

Strache nem megy Brüsszelbe

HIRDETÉS

Az Ibiza-videóba belebukott osztrák alkancellár akkor térne vissza a politikába, ha már „rehabilitálták”.

HIRDETÉS

Egy Facebook-oldalán megjelent videóban jelentette be az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke, és egykori alkancellár, hogy nem veszi át európai parlamenti mandátumát. Hans-Christian Strache megköszönte az EP-választásokon rá voksolók szavazatait. Elmondása szerint a döntése nem taktikai jellegű, hanem személyes. Szerinte a politikába való visszatérése csak akkor lehetséges, ha az ibizai videó hátterét teljesen tisztázták. „Nem fogok visszahúzódni vagy elrejtőzni” – ígérte.

Ez már csak azért sem valószínű, mert, mint nemrég kiderült, hogy felesége, Philippa Strache elindul a szeptember 29-i osztrák parlamenti választáson az FPÖ színeiben.

Hans-Christian Strachénak azért kellett lemondania az alkancellári és az FPÖ-pártelnöki tisztségről is, mert májusban közepén nyilvánosságra kerültek egy Ibizán 2017-ben készült videó részletei, amelyeken látható, ahogy az osztrák alkancellár tárgyal egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának mondó személlyel, akinek állami megbízásokat ígért (többek között a Strabag összes jelenlegi megbízását, de több osztrák állami tulajdonban lévő szolgáltató privatizációja is szóba került) annak fejében, ha támogatja pártját – többek között úgy, hogy bevásárolja magát a legolvasottabb osztrák lapba, a Kronen Zeitungba.

Káoszba süllyed az osztrák politika? | Magyar Hang

Egyelőre kiszámíthatatlanok a Strache-botrány következményei, de az elemzők szerint az ügy nemcsak az FPÖ-re lesz hatással. Minisztereik távoznak a kormányból.

Strache lemondásra kényszerült a videó nyilvánosságra kerülése után, az osztrák kormánykoalíció felbomlott, végül Sebastian Kurz kancellártól és kormányától a parlament megvonta a bizalmat, a kabinetnek távoznia kell, és szeptemberben előre hozott választások következnek.

HIRDETÉS

A mostani videóban Strache azt mondta: a „túlságosan is” sikeres osztrák kormánykoalíció elleni politikai merénylet volt a videó elkészítése és nyilvánosságra hozatala. Kitért arra, hogy a felvétel illegálisan készült, majd a készítője megpróbálta azt eladni Strache politikai ellenfeleinek és különböző médiumoknak, amit haszonszerzésre irányuló bűnözői tevékenységnek nevezett.

Kérdésesnek nevezte a videó nyilvánosságra hozatalának körülményeit: megemlítette, hogy a hét órás felvételből csak hét percet közöltek, de még ez is különböző, összefüggéséből szerinte kiragadott töredékekből állt; a teljes beszélgetés, így például a Strache által feltett kérdések és a „háttér” bemutatása nélkül. Szerinte fontos, hogy tisztázódjanak a videó készítésének körülményei.

Strache a média megértését kérte, amiért a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem ad interjúkat a videó-üggyel kapcsolatban, és sajtómegkeresésekre sem válaszol.

Amennyiben szeretné megnézni Strache Facebook-videóját, alább megteheti:

Mein Statement zu den aktuellen Entwicklungen

Mein Statement zu den aktuellen Entwicklungen, der Ibiza-Aufklärung und meiner persönlichen Entscheidung bezüglich EU-Mandat. Ich wünsche Euch einen…

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
R. Kiss Kornélia
R. Kiss Kornélia
Újságíró, a Magyar Hang alapító szerkesztőségének tagja, nyolc évig a Magyar Nemzet kulturális, majd belpolitikai rovatának munkatársa. Az Eurotopics európai sajtófigyelő magyarországi tudósítója. Minden érdekli.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,708lájkolóTetszik
2,810követőKövetés
18,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Nincs két Fidesz – Magyar Hang-ajánló

Tarlós István-, Péterffy Attila- és Kaláka-interjú, riport az ország egyik legszegényebb településéről. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor: Beleugrik a majom a vízbe

A miniszterelnök szerint Soros György személyesen is meg akarta akadályozni, hogy Várhelyi Olivér uniós biztos legyen.

Járóka