HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A város, ahol...

A város, ahol a terroristák gyermekei laknak

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Van Észak-Szíriában egy város, amelyről elsőre úgy tűnik, mintha egy gyermektábor lenne. A döntőrészt kurdok által lakott Al-Hol külvárosában több mint 73 ezren élnek kisebb-nagyobb sátrakban, a lakók kétharmada 12 év alatti kisgyerek. Ha közelebbről is megvizsgáljuk a gyermekvárost, egészen tragikus sorsokat látunk.

HIRDETÉS

Valaha erről a területről rabolták el a jazidi nőket rabszolgának az Iszlám Állam (IÁ) terroristái, akik több száz kurd harcossal végeztek akkor ugyanitt. Később aztán fordult a kocka: 2015 novemberére a kurdok visszafoglalták a települést a terrorkalifátustól, majd ez év márciusában, amikor elesett az IÁ utolsó városa, a kelet-szíriai Baghúz, éppen ide menekültek a likvidált terroristák családtagjai. Így mostanra a tábor egyfajta miniállam lett, a kalifátus utolsó maradványa, amely ugyan egy gyermektáborra emlékeztet, mégis nagyobb veszélyt jelent a világra, mint gondolnánk.

Faluvá zsugorodott a terrorkalifátus | Magyar Hang

Az itt élő gyermekek ugyanis rendkívül brutális környezetben nevelkedtek. Túl azon, hogy a szüleik minden idők legveszélyesebb terrorszervezetének tagjai voltak, az életkörülményeik még véresebbek. A terrorkalifátusban (nevelési célzattal) a gyermekek szeme láttára végezték ki a túszokat vagy azokat, akiket éppen bűnösnek bélyegeztek. Baghúz ostrománál a terroristák még a saját családtagjaikat is élő pajzsként használták. Gépkocsijaikkal rendre a sátortáboroknál parkoltak le, így mikor az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció vadászrepülői megsemmisítették ezeket a célpontokat, több ezren vesztették életüket néhány óra alatt.

Majd következett a menekülés észak felé: csak az úton 169 gyermek vesztette életét, és akkor még nem volt szó azokról az áldozatokról, akik a táborban haltak meg különböző betegségekben vagy alultápláltságban. Ezért nem meglepő, hogy az Al-Hol mellett kialakított táborban élő gyermekek már olyan fokú lelki sérülést szenvedtek, hogy aligha lesz elegendő a táborban tevékenykedő, a Vöröskereszt biztosította szakember- és orvosállomány, hogy kikezeljék őket.

HIRDETÉS
Ismét beindul a szíriai húsdaráló? | Magyar Hang

A városban egyre tarthatatlanabb állapotról az ENSZ humanitárius ügyek koordinációs irodája május végén jelentést adott ki, amelyben hosszasan ecsetelik a helyzetet. E szerint az Al-Holban élő menekültek közül 20 ezren 5 évesnél fiatalabbak – vagyis ők azok, akik már a terrorkalifátusban látták meg a napvilágot. Közöttük több száz az árva is, aki a harcokban vesztette el szüleit. A dokumentumban leszögezik, különösen nagy problémát jelent, hogy a 6 és 18 év közöttiek döntő többsége semmiféle oktatásban nem részesült az elmúlt öt évben, így nagyon sok köztük az írástudatlan.

Ám ennél is aggasztóbb, hogy az itt élő gyermekek édesanyjának milyen a viszonya a dzsihádhoz. Habár többségük azt állítja, semmi rosszat nem tett, ha a kérdezőik kicsit mélyebbre hatolnak, már jóval összetettebb képet kapnak róluk. A dzsihadista feleségek körében ugyanis egészen általános jelenség a „szelektív memória”: amikor a rémtettekről van szó, rendre nem emlékeznek semmire, ha mégis, súlyos önellentmondásba keverednek, amikor az IÁ által elkövetett merényletekről van szó.

Nem tudnak mit kezdeni az Iszlám Államhoz csatlakozó nőkkel | Magyar Hang

Ezek után persze egyáltalán nem meglepő, hogy – a nemzetközi segélyszervezetek kérése ellenére – azok az országok, ahonnan a külföldi dzsihadisták érkeztek, egyáltalán nem kapkodják el, hogy visszafogadják feleségeiket, gyermekeiket. Annál is inkább, mert még az iszlamisták körében is általános a nézet, hogy a legkegyetlenebbek a nyugatról jött társaik. Érdekes módon a visszafogadó országok közül Kazahsztán jár az élen, a közép-ázsiai ország 156 gyermek számára engedélyezte a letelepedést. Ehhez képest messze elmarad Franciaország, Oroszország, Szaúd-Arábia és Marokkó, de vannak olyan országok is, amelyek még az egészen kicsi gyermekek repatriálására is nemet mondanak.

Pedig ha nem cselekednek, könnyen lehet, hogy az Al-Hol melletti táborban olyan nemzedék fog felnőni, amely talán még fanatikusabbá válik, mint a szüleik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.