HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Megállapodtak...

Megállapodtak: Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság elnöke

HIRDETÉS

Kedd estére sikerült megállapodniuk a legfontosabb tisztségekről az Európai Unió állam-és kormányfőinek. Az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen lehet – jelentette be a Twitteren Donald Tusk.

HIRDETÉS

Az Európai Tanács még hivatalban lévő elnökének közlése szerint az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője Josep Borrell spanyol külügyminiszter lehet, míg az Európai Központi Bank elnöki posztjának várományosa Christine Lagarde a tagállamok állam- és kormányfőinek megállapodása értelmében. Charles Michel volt belga miniszterelnököt jelölik a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács élére.

Szent-Iványi: Orbán nem tényező az Európai Bizottság új elnökének megválasztásakor | Magyar Hang

Hiába igyekszik továbbra is saját fontosságát hangsúlyozni Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökének megválasztásával kapcsolatos tárgyalásokon, egyre kevesebb a befolyása azt követően, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette tagságát – mondja Szent-Iványi István. A Fidesz most azt az Ursula von der Leyent támogatja, aki korábban hitet tett az Európai Egyesült Államok mellett és élesen bírálta Magyarország migránspolitikáját.

Tusk azt követően posztolta a megállapodásról szóló bejegyzését, hogy Manfred Weber bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád kedd esti strasbourgi frakcióülésén.

A csomagban nincs szó az Európai Parlament elnökéről, a tagállamok megegyezése alapján azonban a baloldali Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnök a legesélyesebb erre a posztra, őt holnap választják meg. Korábban szó volt arról, hogy Manfred Weber lehet az EP elnöke, de ő nem jelöltette magát.

Az áttörést vélhetően az hozta meg, hogy Angela Merkel és Emmanuel Macron meg tudott egyezni Ursula von der Leyen személyében – akit egyébként Macron javasolt állítólag hétfőn este. Leyen Angela Merkel német kancellár hűséges embere: 2005 óta, a Merkel-érában valamennyi kormányban miniszteri posztot töltött be. A visegrádi országok ellenállását is sikerült megtörni az ő jelölésével, azonban nem árt felidézni, hogy Ursula von der Leyen több nyilatkozatában is kiállt az Európai Egyesült Államok
gondolata mellett, amelyet hazánkban csak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció vall.

HIRDETÉS
Szent-Iványi: Orbán nem tényező az Európai Bizottság új elnökének megválasztásakor | Magyar Hang

Az EP-ben ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert a jelölése Merkel embere: a szociáldemokraták, közöttük a németek is, élesen tiltakoznak ellene. Frakcióvezetőjük, Iratxe García Péraz azt mondta: „Elfogadhatatlan, hogy a Tanácsban képviselttel rendelkező populista kormányok csak azért zárják ki a legjobb jelöltet (Frans Timmermans – a szerk.), mert ő felállt a jogállamiságért és a közös európai értékekért.”
A politikai kötélhúzás mostantól az Európai Parlamentben folytatódik.

Ennél is élesebben reagált a német szociáldemokrata párt elnöke: Martin Schulz a Spiegel cikke szerint azt mondta, Von der Leyen a német kormányzat leggyengébb minisztere. Schulz kitért Orbánra is: mint fogalmazott, az eredmény „Orbán Viktor és a kelet-európaiak győzelme”. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,115lájkolóTetszik
2,844követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Karácsony a Főkert vezetőjét is meneszti, különös pályázaton keresik az utódját

Kevesebb mint egy hetet adtak a jelentkezésre, és két nap alatt eldönthetik, hogy ki vezesse a fővárosi céget. A szakma képviselői politikai kinevezéstől tartanak.

Egy ujjal se