HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Visszatér a g...

Visszatér a görög válságba belebukott Új Demokrácia, miután fölényesen megnyerték a parlamenti választásokat

HIRDETÉS

Bejött, amit a múlt héti elemzésünkben írtunk, magabiztosan megnyerte a július 7-i parlamenti választásokat Új Demokrácia (ND). Ám amellett, hogy leváltja a görög válságnak köszönhetően 2015-ben kormányra került Radikális Baloldal Koalícióját (Sziriza), az a tradicionális jobbközép alakulat kerül vissza újra a hatalomba, amely baloldali váltópártjával, a Pánhellén Szocialista Mozgalommal (Paszok) együtt évekig meghamisította a gazdasági adatokat, és ezzel a görög válság egyik fő felelősének tekinthető.

HIRDETÉS

Ráadásul az urnazárást követő előrejelzések szerint ha lehet még nagyobbat nyer, mint azzal előzetesen számolni lehetett. A görög I Kathimerini napilap szerint a jelenleg Kiriakosz Micotakisz vezette alakulat 42 és 38 százalék között teljesít, azaz a mandátumszámítások szerint mindenképp koalíciós partner nélkül is képes lesz kormányt alakítani. Az eddig kormányzó Alekszisz Ciprasz és pártja, a Sziriza a voksok 26,5 és 30,5 százaléka között teljesített. Ezzel eldőlt, hogy a kormányzását a markáns euroszkeptikus térfélről indító Sziriza felőrlődött a válságkezelésbe, ígéreteiből nem sok valósult meg, túl sokszor kellett brutális kompromisszumokat kötnie, és belebukott a baloldali néppártosodásba.

A Fideszt másolja a görög válság egyik felelőse? | Magyar Hang

Az EP- és az önkormányzati után a július 7-i parlamenti választást is megnyerheti, és jó eséllyel újra kormányt alakíthat a jobbközép Új Demokrácia.

A végleges eredmény még éjfél után sem lett meg. A Greek Reporter hírportál élő számlálóján helyi idő szerint már hétfőn 0 óra 58 perckor, a szavazatok 94,33 százalékos feldolgozottságakor az ND 39,82 (158 mandátum), míg a Sziriza 31,55 százalékon (86 mandátum) állt.

A Paszokból alakult baloldali Mozgalom a Változásért szövetséget (Kinal) a voskok 8,01 százalékával 22, a Görögország Kommunista Pártja (KKE) 5,33-mal 15, a május végi EP-választáson egy brüsszeli mandátumot nyerő, 2016-ban életre hívott nacionalista-populista Görög Megoldás 3,72-vel tíz, míg az egykor a Szirizát erősítő, sokak által „túlfuttatott” és túlértékelt pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz által tavaly alapított megszorítás-ellenes MeRA25 nevű formációja 3,46-tal kilenc parlamenti helyet szerez.

A többi pártnak nem sikerült megugrania a bejutáshoz szükséges 3 százalékos küszöböt. Egy hajszállal, de kiesik a parlamentből a korábban egy ideig a harmadik legerősebb politikai csoportnak számító szélsőjobboldali Arany Hajnal is, amely 2,94 százalékra esett vissza. A Cipraszékkal a kormánykoalícióban részt vevő nacionalista-jobboldali Független Görögök (Anel) pedig korábban jelezték, nem vesznek részt a választásokon.

HIRDETÉS

Alekszisz Ciprasz kormányfő egyébként már 21:35-kor elismerte vereségét. Egyúttal kijelentette, kormánya pozitív növekedési mutatóval és helyreállított hitelképességgel adja át az országot.

Az Új Demokrácia közben idén immár a harmadik választást nyeri Görögországban, május végén 33,1 százalékkal végeztek az első helyen az EP-voksoláson, majd a kétfordulós önkormányzati és tartományi választásokon is taroltak. Minden tartományban ők kapták a legtöbb szavazatot. Kétharmaddal hozták el a két legnagyobb város, Athén és Thesszaloniki polgármesteri posztjait. A fővárosban ráadásul az a Kosztasz Bakojannisz nyert, akinek az ND-vezér, Kiriakosz Micotakisz a nagybátyja.

Az előzetes sajtóhírek szerint az ND ambiciózus adóügyi átalakításra, -harmonizációra készül, amellyel állítólag a válság sújtotta középosztályt akarja erősíteni. A párt 2020-ra a jelenlegi 60-ról 45 százalékra szeretné leszállítani a munkabéreket terhelő hozzájárulásokat, a személyi jövedelemadót 22-ről 9 százalékra csökkentené a sávos rendszer alsó szegmenségben. Tízezer euróra tornáznák vissza a Sziriza által 8636 euróról 5685-ra csökkentett éves adómentes jövedelem határát. A tervet azonban az éves görög gazdasági jelentését júliusban bemutató Európai Bizottsággal és a befektetőkkel is át kell még tárgyalniuk. Egy párttisztviselő szerint a kiadások átcsoportosításával elő tudnák teremteni az ehhez szükséges kétmilliárd eurót.

A leendő kormányfő, Kiriakosz Micotakisz vasárnap este a biztos győzelme kapujában a Reuters beszámolója szerint megerősítette az adózásra vonatkozó elképzeléseit.

Hogy honnan jött, s mit érdemes tudni az új görög miniszterelnökről, azt az alábbi portrénkban összeszedtük.

Apja miniszterelnök, a húga külügyminiszter, mestersége címere: az új görög kormányfő | Magyar Hang

Amerikai sztáregyetemeken tanult, 2004-ben került be a parlamentbe. Pártját, a jobbközép Új Demokráciát 2016 óta vezeti. A migráció miatt összeszólalkozott Orbán Viktorral. Megszavazta a Sargentini-jelentést, és követelte, hogy alkalmazzák az EU hetes cikkelyét Magyarországgal szemben. Kiriakosz Micotakisz most átveszi Görögország irányítását. Portré.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,152lájkolóTetszik
2,687követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép