Halálos ölelés

Halálos ölelés

Joko Widodo (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Októberben megkezdte második ciklusát Joko „Jokowi” Widodo indonéz elnök, aki a radikalizmus ellen a szélsőségesek kormányba emelésével kíván harcolni.

Szelfi az elnöki palotából, a legjobb barátokkal – írta ki Twitter-oldalára az újraválasztott Jokowi elnök a minap. Sokak megdöbbenésére politikai riválisával, az elnökválasztási küzdelemben alulmaradt Prabowo Subiantóval lőttek épp közös vidám képet. A jókedv indokolt, az egyeztetés eredményes volt, Prabowo ugyanis október 23-a óta Indonézia védelmi minisztere, és ezzel a második Jokowi-kormány egyik legfajsúlyosabb tagja.

Az a Prabowo, akit a kampányban a szélsőséges iszlamista szervezetek támogattak a mérsékeltnek mondott Jokowival szemben, és akinek a kilencvenes években, katonai vezetőként elkövetett emberi jogi jogsértéseit, feltételezett gyilkosságait a mai napig senki nem tisztázta. – Keményen fogok dolgozni, hogy az elnök céljainak és elvárásainak megfeleljek – jelentette ki Prabowo, meglepve saját szavazóit is, akik alig néhány hónapja felhívására az utcákra vonultak, választási csalást kiáltva. Az elmúlt évek legvéresebb tüntetéssorozata zajlott akkor – hat halálos áldozattal, sok száz sebesülttel.

110 kilométeres metróvonal épül, mégis elköltöztetik a fővárost | Magyar Hang

Jokowi elnök radikalizmus elleni politikájának része, hogy az eddig szélsőséges ellenzéki pártok képviselőit beemelte az új kormányba, így próbálva semlegesíteni őket. Alelnöke, Ma’ruf Amin 76 éves iszlamista jogtudós néhány éve azon tanításával lett népszerű, hogy értelmezése szerint a muszlimoknak nem szabad decemberben boldog karácsonyt kívánniuk keresztény ismerőseiknek.

Elszámítja-e magát Jokowi ellenfelei magához ölelésével? Lépését sokan kritizálják, egyrészt mivel ezzel saját, mérsékelt irányvonalával szimpatizáló szavazóit elidegeníti, másrészt teret enged a korrupcióval, kétes oligarchakapcsolatokkal terhelt politikusoknak. Egy civil szervezet az 575 fős új parlamentben 48 olyan képviselőt talált, aki gyermeke, házastársa, esetleg testvére jelenleg is hivatalban lévő kormányzónak, polgármesternek, tartományi vezetőnek.

Az azonban tény, hogy az elnököt támogató eredeti koalíciónak kényelmes, 61 százalékos többsége van, amellyel véghez viheti programját, különösen, hogy Prabowo pártjának csatlakozása után alig maradt ellenzéke, csupán a konzervatív iszlamista Jólét és Igazság Pártja (PKS) 50 képviselője.

Az egykori bútor-nagykereskedő elnök tervei között szerepel, hogy felpörgeti Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságát, a társasági adót a versenyképesség érdekében csökkenti, a kis- és középvállalkozásokat erősíti, nagyobb hangsúlyt fektet az oktatásra, az emberi erőforrás fejlesztésére. Ennek érdekében kérte fel az ország egyik vezető cége, a Gojek alapító zsenijét, Nadiem Makarimot oktatási miniszternek. A szingapúri születésű, Harvardon végzett, 35 éves Makarim 9 évvel ezelőtt néhány biciklis futárral hozta létre csomagszállító cégét, amely az elmúlt évek során forradalmasította az indonéz e-kereskedelmet, a házhoz szállítást, a motoros személyszállítást. Mára mintegy 2 millió sofőrje van, applikációját Délkelet-Ázsia-szerte több mint 155 milliószor töltötték le. Nadiem 10 milliárd dollárt érő cége vezetését hagyja ott a kormánytagságért, a remények szerint friss, fiatalos lendületet hozva az elavult oktatási rendszerbe.

Halálos áldozatokat is követelt a jakartai tüntetéssorozat | Magyar Hang

Az üzleti világból érkező technokrata miniszterek, valamint korrupt, oligarchakapcsolatokkal terhelt társaik közös munkája nem ígérkezik problémamentesnek. Ráadásul Pápuán hónapok óta véres tüntetések zajlanak. A borneói dzsungeltüzek és az elárvult orangutánbébik képe bejárta a világot – rámutatva Jakarta hanyagságára. Az új parlament egyik első feladata lesz a büntető törvénykönyv tervezett szigorításának megtárgyalása.

Az új vezetésről sokat elmond majd, hogy eltörlik-e a holland gyarmati időkből származó jogrendszer utolsó maradványait. Betiltják-e a házasság előtti együttélést, kriminalizálják-e az azonos nemű párok kapcsolatát, jár-e majd börtön az elnöki tekintély megsértéséért? Innen szép nyerni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/44. számában jelent meg november 1-jén.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/44. számban? Itt megnézheti!