HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Egy frissen b...

Egy frissen bukott diktátor háza belülről

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tegnap kiadta jelentését az Amerikai Államok Szervezete (OEA) a bolíviai választásokkal kapcsolatban. A tizenkét és fél oldalas jelentésben világosan leírják: túl sok szabálytalanságot tapasztaltak az október huszadikán tartott elnökválasztások során, ezért annak eredménye nem tekinthető hitelesnek.

HIRDETÉS

Ezt a választópolgárok is érezték: hetek óta komoly tüntetések vannak Bolívia-szerte, és ezeknek már több halálos áldozata is van. Pár napja a rendőrség bizonyos egységei is kezdtek átállni a nép oldalára, így Evo Morales, aki – alkotmányellenesen – már három ciklus óta vezette a latin-amerikai országot – új választásokat írt ki, majd lemondott, és elmenekült La Pazból. Bolíviai sajtóhírek szerint Chapare tartományban bujkál – ez a régió a kokalevél-termesztés fellegvára, és Morales elnökké választása előtt a kokatermesztők szakszervezetének vezetője volt.

Polgárháborús állapotok vannak Bolíviában | Magyar Hang

Az elnökkel együtt a kormány többi tagja is lemondott tisztségéről, de távozott a parlament kormánypárti vezetője is.

A lemondás hírére az emberek betörtek a diktátor házába, feldúlták és elégették a képeit. Az egyik ilyenből kiderül, hogy Morales belefestette magát az utolsó vacsora képébe is, Jézus közvetlen közelébe. A világhálót azóta elárasztották a házba érkező hívatlan látogatók által készített videók.

HIRDETÉS
Morales belefestette magát az utolsó vacsora képébe is, Jézus közvetlen közelébe.

A lemondásra kényszerült elnök egyébként már az előző napokban elhagyta az elnöki palotát (Palacio Quemado) és a repülőtereken tartotta a sajtótájékoztatókat. Ott jelentette be az OEA-jelentés hatására azt is, hogy újra kiírja a választásokat. Az ellenzéki csoportosulások már hetek óta a lemondását követelték, de az áttörést azt hozta, hogy végül a hadsereg parancsnoka is megkérte az elnököt, hogy a bolíviai béke érdekében távozzon. A baloldali világsajtó és politikai vezetők, mint a venezuelai és a mexikói államfő, puccsot emlegetnek, de az is tény, hogy az Evo Moralest támogató erők már mesterlövészek segítségével támadták meg a La Paz felé tartó ellenzéki bányászokat és egyetemistákat. A baloldali elnök támogatói  is tüntettek, ők Camacho és Mesa ellenzéki vezetők halálát kívánták illetve “polgárháború” felkiáltásokkal leégették a La Paz városi busztársaság összes buszát, valamint feldúlták és kifosztották a városi cégeket. A helyi újságokat és ellenzéki televíziós csatornákat megfenyegették, így a tudósítók visszavonultak az utcákról. 

Halottai is vannak a tüntetéseknek Bolíviában | Magyar Hang

Evo Morales nem adja fel a harcot – a Cochabamba környéki Chapare és Chimore vidékéről kívánja irányítani a gerillaharcot. A rendőrség közben letartoztatta Maria Eugenia Choque-t, a Választási Iroda elnökét, aki férfiruhában próbált elszökni a rendőrség elől. 

Jelenleg Bolíviában polgárháborús viszonyok vannak, államfő nélkül és az Amerikai Államok Szövetsége által bírált választási rendszerrel kellene konszolidálni a demokráciát.

A cikket Lukács Csaba és Tóásó Előd készítette.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,724lájkolóTetszik
2,953követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek