HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Donald Trump ...

Donald Trump kegyelmet ajánlott a WikiLeaks-alapítójának, de nem „ingyen”

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Julian Assange vallomása szerint az amerikai elnök ilyen ajánlott tett neki, ha bizonyítja, nem az oroszok álltak kihívója, a demokrata elnökjelölt Hillary Clinton levelezésének kiszivárogtatása mögött.

Meglepő vallomást tett Julian Assange a westminsteri bíróság előtt: a The Guardian napilap beszámolója szerint ugyanis azt mondta, az amerikai elnök, Donald Trump kegyelmet ajánlott neki, ha bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a legutóbbi, 2016-os elnökválasztási kampányban nem orosz hackerek révén szivárogtatta ki a WikiLeaks demokrata kihívója, Hillary Clinton volt külügyminiszter levelezését.

HIRDETÉS

A WikiLeaks alapító Assange jelenleg is az Egyesült Államoknak történő kiadatása ellen küzd a brit törvényszéken, miután 2012 júniusától egészen tavaly szeptemberig Ecuador londoni nagykövetségén élt, ahová azért ment, mert ugyanettől tartott.

A brit lap információi szerint Dana Rohrabacher republikánus kongresszusi képviselő nagykövetségi száműzetése során, 2017 augusztusában, a diplomáciai kirendeltségen találkozott Assange-zsal, és tette neki ezt az elnöki ajánlatot.

A WikiLeaks több hullámban érzékeny amerikai diplomáciai iratok százezreit szivárogtatta ki, és publikálta, amelyek többek között komoly árnyat vetettek az Egyesült Államok afganisztáni, iraki háborúira és diplomáciai kapcsolataira.

HIRDETÉS

Assange ellen egyébként 2010 novemberében adott ki elfogatóparancsot a stockholmi ügyészség két rendbeli nemi erőszak vádja miatt, amelyek közül az egyik nő azért jelentette fel az ausztrált, mert az azután sem volt hajlandó óvszert húzni aktus közben, hogy ő arra felszólította, ami Svédországban nemi erőszaknak minősül. Assange már akkor arról beszélt, a svéd vádak mindössze azt szolgálják, hogy Stockholm érintésével az Egyesült Államokban bíróság elé állíthassák, ahol sokak szemében – bár ugyan asuztrál, de – hazaárulónak minősül tényfeltáró tevékenységéért.

Miután Nagy-Britanniában minden jogi lehetőséget elbukott a kiadatásával szemben, akkor sétált be az ecuadori nagykövetségre, és kapott az akkori ecuadori államfőtől, Rafael Correától politikai menedékjogot. Hét évig élt a diplomáciai kirendeltségen, így a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején is. A WikiLeaks ekkor kínos részleteket hozott nyilvánosságra Hillary Clinton akkori elnökjelölt levelezéséről, többek között azt, hogy külügyminiszterként egy privát emailfiókból intézte hivatalos levelezését. A demokraták szerint az ügy nagyban befolyásolta, hogy Clinton később elvesztette a választást Trumppal szemben.

Assange ellen közben ejtették a vádakat Svédországban, ám Correa 2017-es távozásakor elfogyott az ecuadori támogatása. Tavaly szeptemberben aztán letartóztatták, és a háziőrizet megszegése miatt 50 hét börtönre ítélték a brit hatóságok. Közben az Egyesült Államok azonnal bejelentkezett a kiadatásáért. Azt ezt eldönteni hivatott eljárás indult el most a bizonyítékok bekérésével, majd hétfőn kezdődnek az előzetes meghallgatások, amelyeket követően a tárgyalás várhatóan május 18-án kezdődik el és egy hónapig tart.

Julian Assange-t 18 rendbeli bűncselekménnyel vádolják az Egyesült Államokban, így többek között szigorúan bizalmas diplomáciai iratok kiszivárogtatásával, illetve azzal, hogy együttműködött a nemváltoztatáson átesett amerikai katonai elemzővel, a szigorúan bizalmas iratok kiszivárogtatása miatt egészen Barack Obama elnökségének végéig börtönben ülő Chelsea Manninggel.

Ugyan korábban maga Assange is jelezte, ha elítélik, halálbüntetés is várhat rá, mostani információk szerint, amennyiben bűnösnek találják az Egyesült Államokban, úgy akár 175 évnyi börtönbüntetést is kaphat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,739lájkolóTetszik
3,172követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor: Fegyházban vagyunk? Hoppá!

A miniszterelnök újabb videót osztott meg a Facebookon, ezúttal Sátoraljaújhelyen járt, ahol rabok készítik a védőfelszereléseket.