Stratégiát váltottak az ukránok, hónapokig elhúzódhat az ellentámadás

Stratégiát váltottak az ukránok, hónapokig elhúzódhat az ellentámadás

Ukrán szállítójárművek tartanak Bahmut felé július 1-jén (Fotó: AFP via Europress/Genya Savilov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keserves harcok árán, de a Zaporizzsja megyei Bergyanszk és Melitopol város irányába fokozatosan nyomulnak előre az ukrán csapatok – közölte vasárnap Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese, aki szerint az ország keleti részében viszont az orosz erők haladtak előre.

Az ukrán ellentámadás ma már egyáltalán nem úgy zajlik, ahogy azt június elején, vagyis az offenzíva megindításakor láthattuk. Akkor az ukránok nagy veszteségeket szenvedtek a zaporizzsjai fronton, ahol több helyen egyenesen az oroszok által telepített aknamezőkre rontottak. Így több nyugati harckocsijuk is megsemmisült, de ennél is nagyobb problémát jelentettek az orosz dróntámadások a fronton. Ezt egészítette ki a folyamatos orosz tüzérségi támadás, ami aztán teljesen ellehetetlenítette az ukrán akciót. Kijevnek így bő egy hónapon belül mindössze tíz települést (elsősorban kisebb falvakat) sikerült felszabadítania, ami most azért tűnik kudarcnak, mert sokan arra számítottak, hogy az ukránok úgy fogják visszafoglalni ezeket a területeket, mint múlt év őszén Harkiv megye orosz megszállás alatt lévő részeit. Csakhogy a többszörös orosz védelmi vonalak most rendkívül megnehezítették az ukránok dolgát, ezért stratégiát váltottak.

Most már inkább az orosz tüzérséget támadják, amire minden eszközük adott, hiszen az elmúlt időszakban rengeteg nagy hatótávolságú rakétát kaptak nyugatról. Vagyis Kijev mostanra rájött, hogy még a világ legmodernebb harckocsijaival sem tudják áttörni az orosz védelmi vonalakat, ha előtte nem zúzzák szét a tüzérséget. Így az elmúlt hetekben számos olyan drónfelvétel került fel az internetre, amelyen az ukránok orosz Grad rakéta-sorozatvetőket és a Malka önjáró lövegeket semmisítenek meg. Ez viszont azt is jelenti, hogy az ukrán ellentámadás még hosszú hónapokig elhúzódhat, hiszen az orosz védelem meggyengítése rengeteg időt vehet igénybe.

A megváltozott stratégiára most az oroszok is reagáltak. A brit védelmi minisztérium keddi jelentése szerint Oroszország eddig elsősorban úgy lassította az ukrán előrenyomulást, hogy drónokkal, harci helikopterekkel és tüzérséggel támadta az ukrán páncélozott járműveket. Az orosz hadsereg az elmúlt hetekben viszont már az ukrán páncélosok dél-ukrajnai támadásainak lassítására irányuló taktikát helyezte középpontba, amely lényege, hogy sokkal több tank elleni aknát telepítenek, mint korábban. A szakértők ugyanakkor hozzátették: bár Oroszország ezzel némi sikert ért el az ukrán ellentámadás korai szakaszában, erői továbbra is alapvető gyengeségektől szenvednek, különösen a túlterhelt katonák és a tüzérségi lőszerek hiánya miatt.

Ezzel párhuzamosan a Donyeck megyei Bahmut környékén ismét intenzívebbé váltak a harcok, és tovább folyik a küzdelem a kezdeményezés megszerzéséért. Mivel a helyzet nagyon gyorsan változik, egy-egy pozíció akár naponta kétszer is gazdát cserélt az utóbbi hetekben. Ráadásul a katonai szakértők azzal számolnak, hogy a településnek továbbra is kitüntetett szerepe lesz az ukrán ellentámadásban, mivel itt jelentős orosz erőket tudnak lekötni. Az utóbbi napokban az ukrán gyalogság a Bahmut melletti erdőkben, a településtől délnyugatra próbált előretörni, ami részleges eredményeket hozott a támadóknak.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/27. számában jelent meg július 7-én.