A fideszes képviselők kiálltak a rendőri erőszak és a korrupció mellett

A fideszes képviselők kiálltak a rendőri erőszak és a korrupció mellett

Az Európai Parlament Strasbourgban (fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos aggodalomra adnak okot a tervezett romániai igazságügyi és büntetőjogi reform egyes elemei, amelyek alááshatják a hatalmi ágak szétválasztását és a korrupcióellenes fellépést az országban – áll az Európai Parlament (EP) kedden elfogadott állásfoglalásában. A Fidesz képviselői nemmel szavaztak.

A strasbourgi plenáris ülésén 473:151 arányban elfogadott dokumentumban felszólították a román hatóságokat, hogy biztosítsák a fékek és ellensúlyok rendszerének megőrzését, illetve lépjenek fel a hivatali korrupció büntethetőségét megszüntető bármilyen intézkedés ellen.

A képviselők rámutattak, hogy bizonyos új jogszabályok kedvezőtlenül befolyásolhatnák az igazságszolgáltatás függetlenségét, hatékonyságát és minőségét, ahogyan aggasztóak a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) tervezett – jelentős részben alkotmányellenesnek talált – változtatásai is, amelyek gyengíthetnék a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni fellépést.

Az állásfoglalásban ezért az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes csoportja (GRECO) által kiadott ajánlások maradéktalan végrehajtását sürgették.

Civilek, rendőrök

A dokumentumban arra is figyelmeztettek, hogy a civil szervezetekre vonatkozó új szabályozások „potenciálisan alkalmasak a civil társadalom megfélemlítésére, és ellentétesek lehetnek a gyülekezési szabadsághoz és a magánélethez való joggal”, de problémásak a sajtó korlátozására javasolt egyes új törvények is.

Végezetül elítélték a rendőrség „erőszakos, aránytalan” fellépését az augusztusi bukaresti tiltakozások során, és átlátható, pártatlan vizsgálatot követeltek az ügyben, valamint a titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzésének megerősítését javasolták.

Csendőri brutalitás Romániában - Magyar Hang

Egész Bukarestben brutális hajsza folyt a tüntetők ellen, sokan már a „csendőrség mineriádájáról” beszélnek.

Az EP emellett felszólította az Európai Bizottságot, hogy készítsen évente jelentést a korrupcióellenes fellépésről és a demokrácia, a jogállamiság tiszteletben tartásáról minden tagállam vonatkozásában. Az Európai Bizottság nemrég azt közölte, hogy egyre növekvő aggodalommal követik a romániai fejleményeket, komoly visszalépés figyelhető meg a reformfolyamatban.

A Fidesz a román kormány mellett

Mint arra az Azonnali.hu felhívta a figyelmet, bár a jobboldali Európai Néppárt nagy része megszavazta a határozatot – ami nem meglepő, tekintve, hogy a román kormány nagyobbik pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) az európai szociáldemokraták, az S&D frakciójában ül –, a Néppártban ülő fideszeseknek nem ez volt a véleményük. A néppártban összesen 10-en voltak, akik nemmel szavaztak: nyolc fideszes, egy román független és egy szlovák kereszténydemokrata.

A magyar ellenzéki politikusok a román kormány ellen szavaztak, így Balczó Zoltán (Jobbik), Jávor Benedek (Párbeszéd), Molnár Csaba (DK), Niedermüller Péter (DK), Szanyi Tibor (MSZP). A többi képviselő nem volt jelen a szavazáson, az MSZP-s Ujhelyi István nem ért oda, mert törölték a járatát.

A Fidesz listáján bejutó, de romániai magyar Tőkés László tartózkodott, ahogy az RMDSZ-es Sógor Csaba is. A szlovákiai MKP politikusa, Csáky Pál megszavazta a román kormány elleni határozatot néppártiként, ahogyan a Most-Híd képviselője, Nagy József is. Az S&D frakció nagy többsége is megszavazta a határozatot.