A „Wagner-lázadás” miatt az amerikai kormány is konzultál szövetségeseivel

A „Wagner-lázadás” miatt az amerikai kormány is konzultál szövetségeseivel

Az amerikai Fehér Ház épülete (Fotó: RGY23/Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai kormányzat követi és figyeli az oroszországi eseményeket – közölte a Fehér Ház szombaton a Kreml és a Wagner katonai magánvállalat vezetője között kirobbant konfliktusra reagálva. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről.

A Washingtoni Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutat rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyinhoz lojális olyan vezetőit, mint Szergej Sojgu, védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök, az „helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát”.

Ahogy arról lapunk folyamatosan beszámol: nagyon úgy néz ki, a korábban Putyin szoros szövetségesének számító Jevgenyij Prigozsin, és az általa irányított, jelenleg úgy 25 ezer emberrel operáló magán katonai vállalat, a Wagner-csoport az orosz katonai vezetés ellen fordult. A magánhadsereg egységei Ukrajnából visszafordulva Oroszország területére léptek, és egy puccs-szerű akcióban Moszkváig akarnak nyomulni. Putyin – Prigozsin megnevezése nélkül – szombat reggeli beszédében elítélte a Wagner akcióit, egyúttal felelősségre vonást helyezett kilátásba.

A Wagner-egységek előbb az ukrán határ menti Rosztovban, majd később a hírek szerint a Moszkvától 500 kilométerre fekvő Voronyezsben is katonai és közigazgatási épületeket vettek irányítás alá. Beszámolók szerint ezen akciók során nem ütköztek ellenállásba, nem alakult ki harci cselekmény. Prigozsin is azt állítja, egyetlen lövés nélkül átvették az irányítást Rosztovban.

A reggeli eseményekről készített összefoglalónkat, benne Putyin beszédével, ide kattintva tudják elolvasni, Prigozsin válaszreakciójáról ebben a cikkünkben írtunk, míg arról itt olvashat, hogy állítólag Voronyezsben rálőttek a Wagner egységeire!