Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöké az idei Nobel-békedíj

Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöké az idei Nobel-békedíj

Abij Ahmed Ali (Fotó: Aron Simeneh/Wikimedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abij Ahmed Ali etióp miniszterelnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat - jelentették be pénteken Oslóban. A döntés sokakat érhetett meglepetésként, a fogadóirodáknál ugyanis a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg volt a favorit, ő lett volna a legfiatalabb díjazott a díj történetében.

A díjat azonban idén a 43 éves afrikai reformpolitikusnak ítélték. Azzal érdemelte ki az elismerést, hogy meghatározó szerepet töltött be az Etiópia és Eritrea közötti határvita megoldásában - állt a díjat odaítélő norvég bizottság indoklásában.

Etiópia és Eritrea 1998 és 2000 között vívott határháborút egymással, és a hosszú évekig tartó ellenséges viszony után 2018 júliusában állították helyre a két ország közötti kapcsolatokat.

A nemzetközi médiát bejárták az elszakított és újraegyesülő családok képei, amikor újra megnyílt a határ a két ország között. Igaz, a német Deutsche Welle máris felhívta a figyelmet, hogy aztóta lanyhult a diplomáciai párbeszéd a két ország között, sok fontos határátkelő még mindig zárva van, a békefolyamat egyelőre inkább csak papíron létezik, és a mostani kitüntetés akár meg is akaszthatja azt, ha Eritrea nyomásgyakorlásként értékeli az eseményeket.

A 2018-ban hatalomra került Abij Ahmed Ali más szempontból is meglepetést okozott a közvéleménynek: kezdetben senki nem várt nagy demokratikus áttörést az autoriter módszerekkel működtetett Etiópia új kormányfőjétől. Az országban hosszú évekig a tüntetések erőszakos elfojtása, a sajtószabadság korlátozása és az ellenzék munkájának akadályozása volt a jellemző. Abij viszont demokratikus reformokat vezetett be az országban.

Etnikai és nemi egyensúlyt teremtett a kormányban, véget vetett a rendkívüli állapotnak, az ellenzéki csoportosulásokat törölte a terrorszervezetek listájáról, liberalizálta a gazdaságot és a sajtó működését, és politikai elítélteket engedett szabadon. Idén nyáron 354 millió fát ültettetett Szudánban a sivatagosodás megállítása és a klímaváltozás mérséklése érdekében.

A politikus korábban az etióp hadseregben és az ENSZ ruandai missziójában szolgált, titkosszolgálati munkát is végzett, harminc éves korában szerelt le. Civil foglalkozása IT-szakember, informatikus. 2009-től ő építette fel azt az etiópiai állami információs hatóságot, amely az interneten megjelent tartalmakat ellenőrzi.