Amerikai jelentés: félmillió katonai áldozata lehet már az ukrajnai háborúnak

Amerikai jelentés: félmillió katonai áldozata lehet már az ukrajnai háborúnak

Ukrán katonák páncélozott harcjármûvel a kelet-ukrajnai Donyecki reületen fekvő Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrajnai háború 18 hónappal ezelőtti kezdete óta az elhunyt vagy megsebesült ukrán és orosz katonák száma megközelíti az 500 ezret – közölték amerikai tisztviselők a The New York Times szerint.

A tisztviselők azonban figyelmeztettek, hogy a veszteségek számát továbbra is nehéz megbecsülni, mivel Moszkva vélhetően rendszeresen alulszámolja a háborús halottakat és sebesülteket, Kijev pedig nem hozza nyilvánosságra a hivatalos adatokat. Elmondták azt is, hogy a mészárlás idén fokozódott Kelet-Ukrajnában, és a közel három hónapja tartó ellentámadás során folyamatosan emelkedik a szám.

Oroszország katonai veszteségei a tisztviselők szerint megközelítik a 300 ezret. Ez a szám 120 000 halottat és 170 000-180 000 sebesült katonát foglal magában. Ukrán részről közel 70 000 halottat és 100 000-120 000 sebesültet becsültek. Az oroszok azonban majdnem háromszoros túlerőben vannak a harctéren az ukránokhoz képest, és Oroszországnak nagyobb a lakossága, amelyből feltöltheti sorait. Elemzők szerint Ukrajnának mintegy 500 000 katonája van, beleértve az aktív szolgálatot teljesítő, a tartalékos és a félkatonai csapatokat. Ezzel szemben Oroszországnak majdnem háromszor ennyi: 1 330 000 aktív, tartalékos és félkatonai katonája van – utóbbi csoport többsége a Wagnerből származik. A veszteség annak függvényében különösen magas, hogy a két évtizedes vietnami háborúban 58 ezer fő volt az amerikai veszteség.

A Biden-kormányzat legutóbbi nyilvános becslése a veszteségekről novemberben született, amikor Mark A. Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, hogy a háború februári kezdete óta mindkét oldalon több mint 100 000 katona halt meg vagy sebesült meg. Akkor a tisztviselők bizalmasan azt mondták, hogy a számok közelebb vannak a 120 000 halotthoz és sebesülthöz. A becsült adatok műholdas felvételeken, lehallgatásokon, a közösségi médián és az országban tartózkodó riporterek médiajelentésein, valamint a két kormány hivatalos jelentésein alapulnak. A becslések még az amerikai kormányzaton belül is eltérőek – hangsúlyozta a lap.

A Pentagon tavasszal kiszivárgott dokumentumai szerint Oroszország 189 500–223 000 áldozatnál járt akkor, köztük akár 43 000 halottal. Az egyik dokumentum szerint februárig Ukrajna 124 500–131 000 katonát vesztett. Az amerikai tisztviselők szerint Bahmutnál ugrott meg jelentősen az áldozatok száma, akkor heteken keresztül naponta több száz katona halt meg vagy sebesült meg. Az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek, de az ukránok is.

A magas számok a gyors orvosi ellátás hiányára is utalnak. A sebesült katonákat egyre nehezebb kimenteni az állandó ágyúzás miatt. A sebesült katonákat gyakran bedobják egy rendelkezésre álló bármilyen járműbe, vagy gyalogosan hagyják el a frontvonalat. Egyes esetekben a sebesülteket és a halottakat a harctéren hagyják, mert az orvosok nem tudják elérni őket. A kórházak és a segélyállomások gyakran túlterheltek.

A tavasszal indult ellentámadás során  az ukrán csapatok kezdetben gépesített, kombinált fegyveres alakulatokkal próbálták áttörni a beásott orosz vonalakat. A fejlett amerikai fegyverekkel felszerelt ukránok ennek ellenére a tüzérség és a helikopterek folyamatos tüzelése alatt elakadtak a sűrű orosz aknamezőkön. Az ellentámadás első két hetében az amerikai és európai tisztviselők szerint az Ukrajna által a harctérre küldött fegyverzet 20 százaléka megsérült vagy megsemmisült. A veszteségek között volt néhány fejlett nyugati harci gép – harckocsik és páncélozott személyszállító járművek –, amelyekre az ukránok számítottak az oroszok visszaverésében. Ennél is jelentősebb, hogy több ezer katona meghalt vagy megsebesült – mondták a tisztviselők. 

Egy magas rangú amerikai tisztviselő elismerte az ukrán veszteségek magas számát, de azt mondta, hogy a kombinált fegyverek „nagyon, nagyon kemények”. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban az ukrán csapatok elkezdték áttörni az orosz védelem első gyűrűit. Hozzátették. az elmúlt hetekben Ukrajna megváltoztatta harctéri taktikáját, és visszatért a régi módszerekhez, hogy tüzérséggel és nagy hatótávolságú rakétákkal fárassza le az orosz erőket ahelyett, hogy tűz alatt aknamezőkbe vetné magát.