Autókba rejtett pokolgépekkel legalább száz embert öltek meg Szomáliában

Autókba rejtett pokolgépekkel legalább száz embert öltek meg Szomáliában

Mentőalakulat tagjai egy holttestet visznek Szomália fővárosában, Mogadishuban, ahol az oktatási minisztérium közelében két gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, majd feltételezett iszlamista fegyveresek rátámadtak az épületegyüttesre 2022. október 29-én. (MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame, MTI/AP/Farah Abdi Varszame)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton Szomália fővárosában, Mogadishuban. Az áldozatok száma százra nőtt, háromszázan megsérültek, jelentette az MTI. A támadás aznap történt, amikor az elnök, a miniszterelnök és más magas rangú vezetők arról tanácskoztak, hogyan lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, főleg az al-Shabaab terrorszervezet ellen, amely ellen a kormány új offenzívát indított.

Beszámolók szerint az első robbanás az oktatási minisztérium épületénél történt, a második pokolgépet ebédidőben, egy zsúfolt étterem közelében hozták működésbe. A Shabelle szomáliai hírportál arról számolt be, hogy a halottak között van a fővárosi rendőrség vezetője és egy neves újságíró is. A portál szerint Katar, Törökország és Etiópia légitársaságai támadásoktól tartva törölték Mogadishuba tartó járataikat.

A terorrakciót még egyetlen szervezet sem vállalta, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab több mint egy évtizede harcol a jelenlegi kormány megbuktatásáért, az iszlám törvénykezésen alapuló uralma bevezetéséért és gyakran támad a fővárosban lévő célpontokat. Az iszlamisták 2015-ben már megostromolták az oktatási minisztériumot. A szombati támadás egy olyan csomópontnál történt, ahol az al-Shabaab által 2017-ben elkövetett robbantás több mint ötszáz embert ölt meg.

Címkék: robbantás, Szomália