Az oroszok állítólag kazettás és vákuumbombákat is bevetettek – de mik ezek pontosan?

Az oroszok állítólag kazettás és vákuumbombákat is bevetettek – de mik ezek pontosan?

B–1B Lancer nehézbombázó kazettás bombákat old ki (Fotó: Wikipedia/U.S. Air Force photo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mióta Vlagyimir Putyin megkezdte a háborút Ukrajna ellen, több ízben felvetődött, hogy hadserege vitatott fegyvereket is alkalmaz a támadások során. Kazettás- és vákuumbombák is szóba kerültek.

A Bellingcat nevű oknyomozó oldal úgy véli, hogy az oroszok kazettás bombákat is bevetnek. A Human Rights Watch (HRW) nevű jogvédő szervezet – amely a kazettás bombák betiltását akarja elérni – is azt állítja, hogy az orosz invázióban használják ezt a fegyvertípust. Az Amnesty International szerint február 25-én ilyen bomba talált el egy óvodát Ohtirka városában, kioltva három ember – köztük egy gyerek – életét.

A kazettás, más néven fürtösbomba nem egy, hanem több száz kisebb robbanófejet tartalmaz, melyek a ledobás után vagy még a levegőben vagy földet éréskor robbannak fel. A résztöltetek akár több futballpálya méretű területet is beteríthetnek; az ezen a területen tartózkodó emberek meghalnak, vagy súlyos sebesüléseket szenvednek. Ezeknek a fegyvereknek a használata erősen vitatott, főként mivel a robbanófejek nagy része általában nem robban fel, így ha azokat később valaki megtalálja és kézbe veszi, súlyos tragédiákat okoznak.

A 2006-os libanoni háborúban például az izraeli kazettás lőszerek 40 százaléka nem robbant fel, és több tízezer aktív robbanófej maradt az országban. Épp ezután a konfliktus után erősödtek fel a hangok, melyek szerint ezt a fegyvertípust be kell tiltani.

Oslóban 123 ország írta alá a fürtösbombák használatának, szállításának és kereskedelmének tilalmát, a szerződés jelenleg 110 országban van érvényben. A megállapodást akkor sem Oroszország, sem Ukrajna nem írta alá. Emberijogi szervezetek szerint egyébként 2014-ben Ukrajna is bevetette ezt a fegyverfajtát Donyeck környékén – Ukrajna ezt tagadja.

Ukrajna egyesült államokbeli nagykövete állítja, hogy e hét hétfőn az oroszok vákuumbombát is bevetettek Ukrajnában. Ez a bombatípus a környező levegőből szívja el az oxigént, robbanási hulláma jóval hosszabb ideig tart a hagyományos robbanóanyagokénál. A robbanás nagyjából kétszáz méteres körzetben szívja el az oxigént, aki ezen a területen tartózkodik, jó eséllyel megfullad. A vákuumbomba használatát egyelőre egyetlen szervezet sem erősítette meg. Több szakértő szerint a bombatípus használata szembemegy a háború elfogadott törvényeivel: a hágai egyezményekben lefektetett szabályok szerint háborús helyzetben kizárólag katonai célpontok támadhatók. Mivel a vákuumbomba nem tesz különbséget katonák és civilek között, alkalmazása többek szerint háborús bűncselekmény.

Korábban több ország is használt vákuumbombát. Az Egyesült Államok például Afganisztánban vetette be őket a föld alatti bunkerekben tartózkodó ellenséges harcosok kiiktatására, míg az oroszok az 1999-es második csecsen háborúban használtak ilyeneket.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja!