Menekülő ukrán civilek meggyilkolásával vádolják az oroszokat, romlik a helyzet Mariupolban – percről percre

Menekülő ukrán civilek meggyilkolásával vádolják az oroszokat, romlik a helyzet Mariupolban – percről percre

Orosz lövedék becsapódása egy lakóházba a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 11-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Fotó: Jevhen Maloletka

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Frissítsék cikkünket az újabb bejegyzések eléréséhez.

Pénteki közvetítésünket itt találják.

  • Telefonon egyeztetett Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyinnal, és tűzszünetre szólították fel az orosz elnököt. Francia források szerint újabb európai uniós szankciókat hozhatnak a következő napok.
  • Kijev mellett egyre hevesebb harcok dúlnak, kigyulladt két kőolajraktár az orosz támadás következtében.
  • A Roszatom közleménye szerint Oroszország a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel a csernobili és zaporizsjei atomerőművek biztonsága érdekében
  • Az orosz állami televízióban is elhangzottak kritikus kijelentések az ukrajnai invázió kapcsán
  • Ukrán források szerint Oroszország továbbra is bombázza a humanitárius folyosókat
  • Az ukrán elnök szerint 1300 ukrán katona halt meg eddig a konfliktusban. Arról is beszélt: végsőkig védik majd Kijevet. Szintén szombaton, korábban azt is mondta: bármiféle ukrán-orosz tárgyalás feltételének a tűzszünetet tartja. 

Kövessenek minket percről percre!

22:46  Irina Venediktova ukrán főügyész Twitter-bejegyzése szerint legkevesebb 79 gyerek meghalt és több mint 100 megsebesült az ukrajnai orosz háborúban. (The Guardian)

22:37 – Katasztrófafázisban van Mariupol – mondta az Orvosok Határok Nélkül szervezet sürgősségi koordinátora a CNN-nek. Alex Wade elmondta, napról napra rosszabb a helyzet. Így például már több mint egy hete nem tudnak tiszta ivóvízhez jutni a helyiek – mondta Wade a CNN-nek. Havat és esővizet használnak, feltörik a fűtési rendszereket, hogy hozzájussanak a vízhez, de sokaknál már elfogyott a víz és az élelem is – tette hozzá Wade. 

21:26 Az ukrán elnök tanácsadója szerint egy-másfél hónap múlva érhet véget a háború. Olekszij Aresztovics úgy látja, az orosz agresszor tartalékai legfeljebb egy-másfél hónapra lehetnek elegendőek. Az ukrán elnök tanácsadója erről a Prjamij Kanal tévécsatorna műsorában beszélt. A Korrespondent.net összefoglalója szerint – amit a 444 szemlézett – Aresztovics azt mondta, a fordulópont már bekövetkezett, az ukrán fegyveres erők előnybe kerültek, „az agresszor megpróbálkozhat még egy döntő rohammal, de ez már nem vezethet eredményre”.

21:01  Ukrajna pénzügyi támogatásra szorul, mivel költségvetési bevételei jelentősen csökkentek, a kiadások – különösen a humanitárius és katonai célokra fordított kiadások– viszont nőttek – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati sajtótájékoztatóján. – Érdekeltek vagyunk a költségvetés feltöltésében. Nehézségek vannak vele, mert a vállalkozások többsége jelenleg nem működik, a magánszektor pedig különböző okok miatt nem működik – mondta Zelenszkij. (Interfax

20:12 Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kevés reményt fűz ahhoz, hogy béketárgyalások útján véget lehetne vetni Ukrajna orosz inváziójának. – Putyin fejében kevés hely van a diplomáciának – mondta egy amerikai fórumon. – Tárgyalunk, de Oroszország továbbra is számunkra elfogadhatatlan követeléseket támaszt. Nem fogunk semmilyen kompromisszumot sem kötni az Ukrajna létezésével kapcsolatos kérdésekben – mondta Kuleba a CNN tudósítása szerint. 

20:05 A Kyiv Independent jelentése szerint Ukrajna Biztonsági Szolgálata olyan telefonhívásokat hallgatott le, amelyek azt bizonyítják, hogy Harkiv közelében orosz csapatokat utasítottak arra, hogy civilekre, köztük gyerekekre lőjenek. (The Guardian

19:57 Az oroszok által indított háború eddigi szakasza alapján egyértelmű, hogy a támadás Ukrajna középső és nyugati része felé halad.  Ebből pedig az következik, hogy előbb-utóbb Kárpátalján, tehát magyarlakta településeken is lesznek támadások - mondta Rácz András Oroszország-szakértő az ATV Civil a pályán című műsorában.  Rácz András ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarország elleni támadástól nem kell tartani. 

19:45 Oroszországnak alternatív forrásokat kell keresnie, hogy megerősítse túlfeszített reguláris haderejét – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma. A minisztérium a Twitteren emlékeztetett: Putyin elnök nyilvánosan üdvözölte a 16 000, főként közel-keleti önkéntes toborzását Ukrajna inváziójának támogatására. Hozzátették: szíriai zsoldosokat 2020 óta alkalmaznak Líbiában. A The Guardian emlékeztetett: Oroszország a héten kénytelen volt elismerni, hogy Ukrajna elleni hadműveleteiben sorkatonákat is bevett. 

19:28 Hét civil meghalt a kijevi régióban, miután Oroszország tüzet nyitott az evakuációs konvojra a Peremoha nevű falunál – állítja az ukrán titkosszolgálat. A támadás után a megszállók arra kényszerítették az oszlop maradványait, hogy forduljanak vissza Peremohába, és nem engedik ki őket a faluból – áll a titkosszolgálat közleményében. (The Guardian) 

19:25 Az orosz jegybank úgy döntött, hogy március 14. és 18. között nem nyitja meg újra a tőzsdei kereskedést a moszkvai tőzsdén, kivéve néhány nem nyíltpiaci tranzakciót és az SPFI fizetési rendszert használó tranzakciókat. (Reuters)

18:55 Joe Biden 200 millió dolláros csomag folyósítását hagyta jóvá Ukrajna számára a védekezéshez – közölte a Fehér Ház. A segélycsomag tartalmaz fegyvereket, védelmi eszközöket és katonai oktatást és kiképzést. Azután döntöttek erről, hogy a kongresszus 13,6 milliárd dollár sürgősségi segítséget szavazott meg Ukrajna számára.

17:59 Ukrajnából február 24. óta több mint 200 ezer menekült kelt át a két ország közös határszakaszán – többek közt erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI szerint. A miniszter kifejezte reményét, hogy a menekültként az országba érkezők tiszteletben tartják a magyar jogszabályokat és jelentik, ha fegyver van náluk, mivel ebben az esetben minden ezzel kapcsolatos szankciót és intézkedést el lehet kerülni. – Emellett a magyar kormány célja az is, hogy semmiféle fegyverszállítmány ne kerülhessen át Magyarországról Ukrajnába – tette hozzá a pénzügyminiszter.

17:28 A Reuters értesülése szerint a szombati, 90 perces telefonbeszélgetés során Emmanuel Macron francia elnök arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy szüntesse be Mariupol ostromát, de a Reutersnek egy francia illetékes azt nyilatkozta: nem úgy tűnik, hogy Putyin kész lenne befejezni a háborút. Közben újabb részletek derültek ki a telefonbeszélgetésről, amelyen Olaf Scholz, Németország kancellárja is részt vett – ezeket a BBC foglalta össze. A francia elnöki hivatalból érkező információk szerint a két európai vezető tűzszünetre kérte Putyint, mielőtt „strukturált tárgyalásokat” folytatnának a továbbiakról. A francia elnöki hivataltól származó információk szerint Brüsszelben újabb szankciók lehetőségét vizsgálják majd a következő napokban az Európai Unió tagállamai, és ennek során figyelembe veszik a legújabb fejleményeket, többek között Mariupol ostromát is. A szankcióknak az lesz a célja, hogy sarokba szorítsák Putyin elnököt és elszigeteljék a nemzetközi közösségtől.

16:50 Sajtótájékoztatót tartott Volodomir Zelenszkij ukrán elnök. A BBC szerint azt mondta: 1300 ukrán katona halt meg eddig a konfliktusban, és Oroszország csak akkor veheti be Kijevet, „ha földig rombolja a várost”.

16:10 A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról ír, hogy az ukránok indíthatták a csütörtök éjszaka Zágrábban lezuhant drónt, mégpedig a Krím félsziget irányába. A drón társát pedig a krími légvédelem le is lőtte állításuk szerint – írja a Telex. Az ukránok korábban cáfolták, hogy ők indították volna a drónt.

15:45 Az orosz állami televízióban is kritikát fogalmaztak meg az ukrajnai háborúval kapcsolatban – számolt be az Independent és több más angol lap a Daily Beast tudósítására hivatkozva. A kritikus kijelentések Az este Vlagyimir Szolovjevvel című műsorban hangzottak el. Karen Shakhnazarov, akit szakértőként hívtak meg a műsorba, arról beszélt: ha humanitárius katasztrófába fordul át a helyzet, akkor Oroszország szoros szövetségesei, Kína és India is arra kényszerülnek, hogy elhatárolódjanak Oroszországtól, és az ország rosszul jöhet ki abból, ha ezt a véleményt az egész világon elterjesztik. Hozzátette: ha véget vetnének a műveletnek, az stabilizálhatná az állapotokat az országban. A tudósítás szerint a műsorvezető a homlokát ráncolta ezeket a kijelentéseket hallva. Egy másik vendég, Szemjon Bagdaszarov azt a kérdést tette fel, szüksége van-e Oroszországnak egy másik Afganisztánra, „ami még rosszabb” az előzőnél. – Ott[Ukrajnában] többen vannak, és felkészültebben használják a fegyvereket. Nincs erre szükségünk. Most már elég – nyilatkozta a tudósítás szerint.

15:25 Megfosztotta szombaton a Premier League Roman Abramovicsot a londoni Chelsea futballklub igazgatói tisztségétől. Az angol labdarúgó bajnokságok legfelsőbb osztályának rövid közleménye szerint a döntés előzménye az, hogy a brit kormány a minap szankciókat léptetett érvénybe a Chelsea orosz tulajdonosa ellen.

15:24 Az orosz hadsereg „álnépszavazásra” készülhet az elfoglalt Herszonban – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a The Guardian. A hírügynökség a helyi tanács alelnökére hivatkozik, aki szerint új szakadár köztársaság létrehozása lehet Oroszország célja az ukrajnai városban.

15:20 Tűzszünetre szólította fel Oroszországot Volodomir Zelenszkij ukrán elnök és Emmanuel Macron is. A francia elnök a Reuters szerint 75 percet beszélt telefonon Olaf Scholz német kancellárral és Vlagymir Putyin orosz elnökkel, és azonnali tűzszünetre szólította fel Putyint. A Kreml szerint az orosz elnök az orosz-ukrán tárgyalásokról tájékoztatta a telefonbeszélgetés során a két európai vezetőt. A The Guardian emellett arról is beszámolt, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: bármiféle ukrán-orosz tárgyalás feltételének a tűzszünetet tartja. Ukrajna elnöke emellett azt vetette a Nyugat szemére, hogy nem veszi ki kellőképpen a részét a béketárgyalásokból. Szerinte a NATO nem mutat kellő bátorságot Ukrajna ügyében, és nem lát konszenzust abban a tekintetben, hogy felvegyék az országot a szövetségbe. Hozzátette: néhány kisebb ukrajnai város a háború következtében gyakorlatilag megszűnt létezni.

14:42 Egy éven belül Oroszországban megszűnhet az életképes légiközlekedési ipar – nyilatkozta a CNN-nek az AeroDynamic Advisory légi közlekedési tanácsadó cég igazgatója. Hamarosan az orosz légi közlekedési vállalatotk Irán vagy Észak-Korea cipőjében érezhetik majd magukat. Az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankciók eredményeképpen az orosz légitársaságok a világ legnagyobb részétől el vannak zárva, és nem kaphatnak semmiféle technikai segítséget sem nyugati cégektől. Csakhogy a belföldi járatokon üzemelő repülőgépeket is karban kell(ene) tartani, azokhoz is pótalkatrészeket kell szerezni, mert különben nagyon gyorsan drasztikusan romolhat a biztonságosságuk. A világ legnagyobb repülőgépgyártói, a Boeing és az Airbus nem szállít cserealkatrészeket az orosz légitársaságoknak, ahogy a karbantartáshoz sem nyújtanak segítséget. Ugyanez igaz a sugárhajtóművek gyártóira is.

14:38 Az olasz hatóságok lefoglalták Melnyicsenko orosz üzletember 530 millió Eurót érő szuperjachtját az Oroszország elleni európai uniós szankciók következtében péntek éjjel Trieszt kikötőjében – írja a The Guardian. Melnyicsenko a jelentős műtrágyagyártó, az EuroChem csoport és a SUEK szénvállalat tulajdonosa. A két cég még csütörtökön közleményt adott ki, melyek szerint Melnyicsenko szerdai hatállyal lemondott az igazgatósági tagságáról mindkét vállalatban.

14:20 Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Franciaország és Németország vezetéséhez fordult, hogy járjanak közben Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szabadon engedése ügyében – írja a The Guardian az AFP hírügynökség tudósítása alapján. Ukrajna már korábban azt közölte, hogy Melitopol polgármesterét elrabolták az orosz katonai erők. Minderről Zelenszkij egy videóüzenetben beszélt. Ebben azt mondta el, hogy kétezren tüntettek szombaton Melitopolban az orosz invázió ellen és polgármester szabadon engedését követelve. Zelenszkij azt mondta, telefonon már egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel az ügyben. – Azt várjuk a világ vezetőitől, hogy megmutassák nekünk, hogy képesek befolyást gyakorolni a helyzetre – mondta a videóban Zelenszkij. Az elnök a Sky News tudósítása szerint azt is állította: az orosz hadsereg évtizedek óta nem szenvedett akkora veszteségeket, mint most Ukrajnában.

13:59 Oroszország figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányokat jogos katonai célpontoknak tekinti. Szergej Rjabkov helyettes orosz külügyminiszter jelentette be ezt, és hangsúlyozta, hogy Oroszország az álláspontját egyértelművé tette az Egyesült Államok számára is. Az nem egyértelmű, hogy Ukrajna területén vagy azon kívül is célpontnak tekintik a szállítmányokat. 

12:46 Ukrán vezetők péntek este bejelentették, hogy aggodalmaik szerint Belarusz arra készül, hogy Oroszország oldalán bekapcsolódjon az Ukrajna elleni agresszióba. A belorusz fegyveres erők főparancsnoka, Viktor Gulevics  szombaton tagadta, hogy az országa Ukrajna megtámadását tervezné. Bár öt zászlóaljat az ukrán határhoz küldenek, hogy felváltsák a már ott állomásozó katonákat, a főparancsnok hangsúlyozta, hogy a zászlóaljak átvezénylése nem áll kapcsolatban a feltételezett támadás előkészítésével.

12:10 Újult erőre kaphat a koronavírus-járvány Ukrajnában„Az emberek többé már nem félnek a covidtól. Az emberek ma már a háborútól félnek” – idézi a New York Times Marta Szaikót, a Lembergi sürgősségi közkórház osztályvezető főorvosát. Érthető módon az emberek abban a pillanatban, ahogy Oroszország megtámadta Ukrajnát (illetve talán már a megelőző napokban is), elfeledkeztek a világjárványról, hiszen egy teljesen másfajta és sokkal közvetlenebb fenyegetéssel kellett szembenézniük. Csakhogy ettől a járvány nem múlt el, sőt, a háború következményeként újult erőre kaphat. Emberek milliói menekültek el lakóhelyükről, ami tömegek óvóhelyeken, vasúti kocsikban történő összezsúfolódásával, illetve nagy távolságokra utazó emberekkel jár.

12:03 Ukrán illetékesek közleményei szerint továbbra is bombázza Oroszország a humanitárius folyosókat, amelyek a polgári lakosság evakuálására és a humanitárius segítség célba juttatására szolgálnak – erről számolt be két kormányzó is Ukrajnában. Kijev és Donyeck régió kormányzója is ilyen tartalmú közleményt adott ki a Sky News szerint. 

12:02 Az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint bombatámadás ért egy mecsetet az ostromlott Mariupolban. A minisztérium azt írta: több mint 80 civil, köztük gyerekek és török állampolgárok kerestek menedéket a Nagy Szulejmánról elnevezett mecsetben. További részleteket nem közöltek.

11:47 Oroszország felkészült arra, hogy folytassa az Egyesült Államokkal a fegyverzet-ellenőrzésről szóló tárgyalásokat – erről az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Rjabkov beszélt a RIA hírügynökség szerint, amit a Sky News szemlézett. Rjabkov szerint Moszkva és Washington folyamatos kapcsolatban vannak, de a Kreml nem látja jelét, hogy Washington kész lenne a párbeszédre krajnával kapcsolatban. Ugyanakkor a miniszter azt is hozzátette: azok a követelések, amelyeket Oroszország fogalmazott meg biztonsági garanciákkal kapcsolatban az Egyesült Államok és a NATO irányába, melőtt bevonult Ukrajnába, már nem érvényesek, mert teljesen megváltozott a helyzet.

11:29 A nyugat-ukrajnai Lemberg városában a kulturális örökség megőrzése érdekében a galériákban, múzeumokban, templomokban található műkincseket próbálják biztonságos helyre szállítani – számolt be a BBC. Mostanáig több ezer műalkotást vittek föld alatti tárolóhelyiségekbe, pincékbe, óvóhelyekre. A városban és környékén is műemlékmentő akciókat folytatnak a szakemberek. A város történelmi óvárosa az UNESCO világörökség része, így az egyik legfontosabb feladatuk ennek védelme. A szobrokat égésgátló anyagokba csomagolták, a templomok ólomöveg ablakait letakarják és minden műemlékről fotót készítenek.

11:00 Az Ukrajna ellen indított háborúban Lengyelország igazolva látja az Oroszországgal kapcsolatban a történelemben gyökerező félelmeit. Ezért az angolszász hatalmak mellett a leghatározottabban lép fel Ukrajna védelmében, és a legkeményebben Moszkva megbüntetése mellett. Ennek a politikának a célja immár Vlagyimir Putyin rendszerének megdöntése. Varsó a menekültek fogadásában is élen jár. Részletek cikkünkben.

10:41 Rákos betegeket kezelő klinikát is ágyúztak az oroszok. A dél-ukrajnai Mikolajivban, a régió rákos betegeit ellátó klinikát lőttek orosz csapatok - közölte a BBC a kórház főorvosa, Makszim Beznosenko Facebook bejegyzése alapján. 

Részletek cikkünkben.

10:28 A Roszkozmosz orosz űrkutatási ügynökség vezetője újra a Nemzetközi Űrállomás lezuhanásával fenyeget. Dmitrij Rozogin, aki Oroszország Ukrajna elleni agressziójának hangos támogatója már korábban is hangsúlyozta, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt nem tudják garantálni, hogy az űrállomás manőverező (és pályán tartó) hajtóműveként működő Szojuz űrhajókat működtetni tudják.

Most még egy térképet is közöltek, amelyen azt jelölik, hogy szerintük hová fog esni az űrállomást. Véletlenül el fogja kerülni Oroszországot, és azokra az államokra eshet, amelyek támogatják Ukrajnát. Rogozin szerint „a többi ország, különösen a háború kutyái által vezetett államok népességének el kell gondolkodniuk a Roszkozmosz elleni szankciók áráról.”

10:14 Az ukrán miniszterelnök-helyettes, Irina Verescsuk bejelentette, hogy szombaton számos ostromlott városból nyílnak majd humanitárius folyosók, amelyek keresztül a lakosságot elvileg evakuálni lehet majd. A miniszterelnök-helyettes videóüzenetben mondta el, hogy az ukrán fél azt tervezi, hogy számos várost és falut evakuál Kijev és Szumi térségében, illetve más régiókban, ahol folyamatosak a harcok.

Verescsuk szerint „remélem, hogy a nap jól alakul, és minden tervezett útvonalat meg tudunk nyitni, Oroszország pedig teljesíti a kötelezettségét, és garantálja a tűzszünetet”.

Mariupolban már legalább 1582 civil halt meg a 12. napja tartó orosz blokádban és folyamatos tüzérségi támadásban, amely egyre inkább a civil célpontokat érinti.

9:45 Közel 1,6 millió menekült érkezett eddig Lengyelországba. A BBC arról tudósít, Maciek Duszczyk, a Varsói Egyetem kutatási rektorhelyettese számításai szerint mintegy egymillió ukrán menekült maradt Lengyelországban, a többiek továbbutaztak más országokba. 

Részletek cikkünkben.

9:29 Légiriadó Kárpátalján. A szombat hajnali órákban, helyi idő szerint 4:40-től 6:30-ig légiriadót hirdettek Kárpátalján. Megszólaltak a szirénák, és jeleztek a mobilapplikációk. Támadás végül nem történt. 

Részletek cikkünkben.

9:11 Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz támadók eddig 3491 ukrán katonai létesítmény semmisítettek meg, és folytatják az offenzívát széles fronton. A Reuters az információt független forrásból nem tudta megerősíteni.

9:08 Kijev mellett kigyulladt két kőolajraktár az orosz támadás következtében. Az egyik raktár a fővárostól 36 kilométerre délre található Vaszilkiv városban található, a másik pedig Kriacskij faluban, a Kyiv Independent jelentése szerint.

8:59 Rövidesen kezdődhet Odessza ostroma. A Fekete-tenger partján fekvő egymilliós város stratégiai fontosságú: Ukrajna legnagyobb tengeri kikötője, jelentős kereskedelmi központ. Az Orvosok határok nélkül (Médecins Sans Frontières, MSF) nemzetközi független orvosi segélyszervezet egyik vészhelyzeti koordinátora szerint az odesszaiak készülnek az orosz támadásra. 

Részletek cikkünkben.

 

8:36 Humanitárius folyosók létrehozásában állapodtak meg a harcoló felek a folyamatos tüzérségi támadás alatt álló északkelet-ukrajnai városban, Szumiban. Ezt a szumi regionális katonai parancsnokság is megerősítette.

Részletek cikkünkben.

8:13 Megszületett a mariupoli lebombázott szülészetből menekülő nő gyermeke. Az egész világot bejárta annak a várandós nőnek a fotója, aki a mariupol-i szülészet bombázását követően az épületből menekül. Információk szerint a képen szereplő nő Mariana Visegirszkaja, ukrán blogger, akit a kimenekítést követően egy másik kórházba szállítottak. Pénteken egészséges kislánynak adott életet, aki a Veronika nevet kapta.

Részletek cikkünkben.

8:05 A brit katonai hírszerzés szombati ukrajnai stratégiai jelentése:

  • Továbbra is erős harcok folynak Kijevtől északnyugatra, az orosz támadó erők nagy része immár a városközpont 25 kilométeres körzetében tartózkodik.
  • Az északról Kijev felé közelítő orosz katonai karaván kezd szétszóródni. A brit hírszerzők szerint ez azt jelzi, hogy részt vesznek a város teljes bekerítésében. Ezzel próbálnak védekezni az ukrán ellentámadások ellen, amelyek az utóbbi napokban jelentős veszteségeket okoztak nekik.
  • Harkiv, Csernihiv, Szumi és Mariupol továbbra is be van kerítve, és folyamatos tüzérségi támadás alatt áll.

7:50  Szombat reggel kigyulladt egy mirelit élelmiszert tároló raktár Kijevben az orosz tüzérségi támadás következtében. Az ukrán jelentések szerint a raktár helyi idő szerint hajnali 3:40-kor kapott találatot. Az ukrán katasztrófavédelem által megosztott képeken látható, hogy a raktárat felemésztik a lángok, miközben a tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat.

későbbi jelentések szerint a tüzet 7:54-re sikerült lokalizálni, de még nem oltották el. Sérültekről, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

7:35 Az Ukrajna déli részén fekvő Mikolaiv város lakói a New York Times tudósítója szerint szombat reggel arra ébredtek, hogy heves harcok dúlnak az orosz támadók és a védők között. Néhány órával korábban az orosz tüzérség a lakónegyedeket lőtte, a lakosságnak óvóhelyekre kellett menekülnie. A reggeli harcok a várostól északra koncentrálódnak, nyilatkozta Szvjatoszlav Sztetszenko, az ukrán hadsereg 59. dandárjától, akiket a frontra vezényeltek.

7:20 Zelenszkij elnök legújabb videóüzenetében az orosz anyákat kérte, hogy „ne küldjék háborúba fiaikat”, különösen a sorkatonákat, és soha veszítsék őket szem elől. Arra kérte az anyákat, hogy „ne higgyenek azoknak az ígéreteknek, miszerint elviszik őket valahová gyakorlatozni vagy nem harci körülmények közé“. Felszólította őket, hogy azonnal cselekedjenek, ha felmerül a gyanú, hogy Ukrajnába viszik őket.

Szerdán ismerte el az orosz hadsereg, hogy Putyin elnök állításával ellentétben mégis küldtek kiskatonákat Ukrajnába harcolni. Közülük sokan meghaltak, illetve fogságba estek.

7:03 Jó reggel kívánunk olvasóinknak – megkezdjük szombati tudósításfolyamunkat az Ukrajna ellen indított orosz agresszióról. A legfontosabb friss történések:

  • A műholdfelvételek alapján az orosz erők egyre közelebb jutnak Kijevhez, és tüzérséggel lövik a lakóövezeteket.
  • Uelenszkij elnök szerint a háború stratégiai fordulóponthoz érkezett. Az orosz erőket átcsoportosítják, és félő, hogy Belarusz is megtámadja Ukrajnát.
  • Számos városban estek csapdába a civilek, miután az orosz támadók bekerítették a várost. A mariupoli helyzet különösen aggasztó, a nemzetközi szervezetek szerint humanitárius katasztófa fenyeget.
  • Az EU vezetői célként tűzték ki, hogy az unió független legyen (Oroszországtól főként) az élelmiszer-termelésben, az energiaellátásban és a katonai eszközök gyártásában.
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeült pénteken megvitatni azt a legújabb orosz állítást, miszerint az Egyesült Államok biológiaifegyver-programot finanszíroz Ukrajnában.
  • Ettől nem teljesen függetlenül az Egyesült Államok arra figyelmeztet, hogy az oroszok vegyi vagy biológiai fegyvereket vethetnek be Ukrajnában.

Címkék: ukrajnai háború