Az oroszok Törökországba menekítik a pénzüket

Az oroszok Törökországba menekítik a pénzüket

Török zászló, háttérben az isztambuli Boszporusz híddal. (Forrás: KLMircea / Flickr / Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a török központi bank március közepén csupán két nap alatt közel 3 milliárd dollárt fogadott be a hazai bankokkal folytatott swap ügyletek eredményeként, írja a Wall Street Journal. A lapnak nyilatkozó bankár, Omer Gencal, a HSBC Törökország korábbi vezetője szerint a pénz nagy része valószínűleg oroszok betétje volt, akik most biztonságos menedéknek tekintik Törökországot – szemlézte a VG. A háború kitörése óta oroszok ezrei utaznak az Anatóliai-félszigetre, ott ugyanis még szabadon leszállhatnak a Moszkvából érkező gépek. 

A török letelepedési kötvényprogram is rendkívül népszerű az oroszok körében, sokan hajlandók megfizetni a több mint 250 ezer dollárt (közel 87 millió forintot), hogy török útlevélhez jussanak. A helyi ingatlanügynökségek is arról számoltak be az amerikai lapnak, hogy az orosz invázió megindulása óta az arab ügyfélkört háttérbe szorítva 10 lakásból hat-hetet oroszok vásárolnak. 

A török kormány kijelentette, amíg a befolyó pénz legális, nem fogják útját állni a tranzakcióknak. A tavalyi gazdasági válság óta Törökországnak nagy szüksége van a devizára, hiszen a török líra kevesebb, mint 3 hónap alatt korábbi értékének közel 45 százalékát veszítette el a dollárhoz képest.

A Wall Street Journal szerint az amerikai kormány is szemet huny az Oroszország elleni szankciók török vonalon történő kijátszása felett. Állítólag zavartalanul működnek Törökországban az orosz készpénzátutalási társaságok, illetve jól forognak a kriptovaluták, de a hagyományos bőröndös készpénzszállítás is gyakori. 

A VG-nek Varga Zoltán, az Equilor elemzője azt mondta: jó eséllyel ennek az orosz pénzmozgásnak is szerepe lehet abban, hogy a líra az utóbbi időben erősödött az euróval és a dollárral szemben.