Az ukrán hatóságok körözik Orbán Viktor kitüntetőjét

Az ukrán hatóságok körözik Orbán Viktor kitüntetőjét

Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája ünnepi istentiszteletet tart a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az ortodox karácsony szentestéjén, 2023. január 6-án éjjel (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán belügyminisztérium pénteken körözési listára tette az orosz ortodox egyház vezetőjét, a Kreml Kijev elleni 21 hónapja tartó háborújának egyik támogatóját – értesült a Reuters. A biztonsági szolgálatok azzal vádolják, hogy felbújtóként vesz részt a fegyveres konfliktusban.

Az intézkedés azonban pusztán szimbolikus jellegű, mivel Kirill pátriárka Oroszországban tartózkodik, és nem fenyegeti letartóztatás veszélye. Ez volt a legutóbbi lépés Ukrajna azon kampányában, amelynek célja, hogy felszámolja az Oroszországgal szoros kapcsolatokat ápoló és az ukrán társadalmat felforgató papok befolyását. Ukrajnában az ortodox kereszténység az uralkodó hit, és a kijevi hatóságok büntetőeljárásokat indítottak azon papok ellen, akik egykor közvetlenül kapcsolatban álltak az orosz egyházzal és Kirillel.

Kirill pátriárka egyébként a magyar kormánnyal is jó kapcsolatot ápol. Az orosz egyház feje több magyar kormánytagot is elismerésben részesített már. Legutóbb idén szeptemberben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kapott tőle elismerést. Tavaly szeptember 13-án Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kapta meg a Dicsőség és becsület rend II. fokozatát Kirill moszkvai pátriárkától. Júniusban pedig Orbán Viktor miniszterelnököt is megajándékozta a pátriárka: a kormányfő a Dicsőség és becsület rend I. fokozatát kapta meg hatvanadik születésnapja alkalmából.

Korábban pedig maga a magyar miniszterelnök akadályozta meg, hogy az Európai Unió felvegye a szankciós listájára az orosz vallási vezetőt.