Az ukránok szerint több egykori Wagner-zsoldos tűnt fel a keleti fronton

Az ukránok szerint több egykori Wagner-zsoldos tűnt fel a keleti fronton

Szentpétervár, 2023. június 26.
A győzelem a miénk lesz jelentésû felirattal ellátott, katonát ábrázoló hirdetés Szentpéterváron 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. A lázadás még aznap, június 24-én vérontás nélkül véget ért, mert Prigozsinnal megegyezett a közte és az orosz vezetés között közvetítő fehérorosz elnök.
MTI/EPA/Anatolij Malcev

Fotó: Anatolij Malcev

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több egykori Wagner-zsoldos, aki Fehéroroszországban tartózkodott, szerződést írt alá az orosz védelmi minisztériummal, és ismét feltűntek Ukrajnában, a keleti fronton – mondta el Illja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az MTI szerint.

A szóvivő hozzátette, hogy a fegyveresek egy része Afrikába ment harcolni. – A Wagner katonai magáncég egykori katonái jelenleg ténylegesen jelen vannak a keleti haderőcsoport területén. Részt vesznek a harci cselekményekben. Java részük Fehéroroszország területéről jött, ahol táboraik voltak – fejtette ki Jevlas. Hozzátette, hogy most különböző alakulatokhoz osztják be őket. A szóvivő szerint a zsoldosok már nem jelentenek akkora fenyegetést, amióta „fő vezetőjük”, Jevgenyij Prigozsin meghalt.

Mint korábban írtunk róla, hiába erősítették meg DNS-vizsgálatokkal az orosz hatóságok, hogy az augusztus 23-án Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant repülőgép halálos áldozatai közt volt Prigozsin is, az orosz közvélemény jelentős része ezt továbbra sem hiszi el.