BBC: Kijev áll az oroszországi Belgorodot ért támadás mögött

BBC: Kijev áll az oroszországi Belgorodot ért támadás mögött

Drón. Képünk csak illusztráció (Fotó: Joao Rocha / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz hatóságok szerint összesen 14 halálos áldozatot követelt az az ukrán válaszcsapás szombaton, amely az oroszországi Belgorod városát érte, továbbá 108-an meg is sérültek. A halottak közt két gyerek is van. A BBC szerint egy az ukrán biztonsági szolgálatoknál dolgozó forrásuk elismerte, valóban Kijev áll a támadás mögött, de azt állította, ők szigorúan katonai infrastruktúrát céloztak, és az „inkompetens orosz légvédelem” tehet arról, hogy civilek haltak meg – írta a brit közszolgálati hírportál. Belgorod igen közel, mindössze 40 kilométerre található az ukrán határtól.

Az ukrán forrás arról is beszélt, több mint 70 drónt küldtek orosz célpontok ellen „válaszként Oroszország ukrán városok és civilek ellen indított terrorista támadására”. Utóbbival arra utalt: az ukrán hatóságok szerint által közölt legfrissebb adatok szerint legalább 30 halálos és több mint 160 sebesült áldozata van az Ukrajnában péntekre virradóra végrehajtott, minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásban, amely még csütörtökön kezdődött és egész éjjel tartott. Ennek során többek közt eltaláltak ukrajnai iskolákat, egy kórházat és egy metróállomást is.

A Belgorodot ért támadás miatt Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte.