Ilyen a drogterápia tálib módra

Ilyen a drogterápia tálib módra

A tálibok által összegyűjtött drogfüggők a kabuli Avicenna kórházban (Fotó: AFP/Bulent Kilic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenöt nap kőkemény elvonás. Ez vár ma Afganisztánban minden drogfüggőre, akit elkapnak. Az ország irányítását ismét megszerző tálibok zéró toleranciát hirdettek az ópiummal, illetve a máktermeléssel szemben.

– A 2001-es amerikai invázió előtt, amikor szintén mi voltunk hatalmon, nem gyártottak kábítószert – jelentette ki augusztus végén magabiztosan a tálibok szóvivője. Zabihullah Mudzsáhid nem állított valótlant, a radikális szervezet 2000 júliusában valóban betiltott minden ilyen tevékenységet, ami egy ENSZ-jelentés szerint gyakorlatilag „teljes siker volt”. Azt elfelejtette megemlíteni, hogy előtte négy évig Afganisztán a tálibok alatt is az volt, ami: a világ legnagyobb ópiumtermelője. Csak Helmad tartomány az ezredfordulón a világ ópiumtermelésének 39 százalékát adta. A helyzet azóta még keményebb lett, a friss adatok szerint az évi nagyjából 10 ezer tonna ópium 80 százaléka Afganisztánból származik. A „szektor” a becslések szerint 120 ezer embernek ad(ott) munkát.

A tálibok ópiumellenessége akár üdvözlendő is lehetne, ám a francia AFP hírügynökség fotóriportja pőre valójában mutatja meg, miként folyik a „leszoktatás”. A kabuli Avicenna kórházban készült képeken zavart, ijedt férfiak merednek ránk. Miután a tálibok összekapkodták őket a hidak alól és koszos sikátorok mélyéről, kopaszra nyírják, majd túlméretezett kezeslábasba dugják őket, hogy így készüljenek a fájdalmas és szorongással teli elvonásra. Az iraki Abu Grajb (Abu Ghraib) börtön és más, hasonló, a történelemből jól ismert létesítmények kínkamrái elevenednek újra. S miközben a fotók azt üzenik, a nyomor, a kilátástalanság és a brutalitás örök és kézen fogva jár, addig mind többen beszélnek arról a nyugati világban, hogy az újabb és újabb migrációs hullámok elkerülése érdekében még a tálib rezsim elismerését is fontolóra veszik.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/48. számában jelent meg, november 26-án.