Édesanyjuk szerint az első szabadon engedett túszok között nem lesznek ott a magyarok

Édesanyjuk szerint az első szabadon engedett túszok között nem lesznek ott a magyarok

Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjai körül palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. november 22-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/AP/Mohammed Dahman)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken lép életbe a gázai tűzszünet, több nap alatt 50 túszt engedhet szabadul a Hamász. „Arról értesítettek, hogy Dafna és Ella nincsenek a pénteken kiszabaduló 13 izraeli túsz listáján” – írta az X-en a magyar–izraeli kettős állampolgár lányok édesanyja, amit a hvg.hu vett észre. Majan Zin hozzátette: mindez hihetetlenül nehéz számára, nagyon vágyik már lányai visszatérésére. Ugyanakkor megkönnyebbülést érez a többi család miatt, és reménykedik az összes túsz szabadon bocsátásában.

A Hamász átadta Egyiptomnak azon izraeli túszainak a névsorát, akit először fog szabadon engedni a fogolycsere-megállapodás keretében – jelentette csütörtökön a helyi média. Továbbra is vannak vitás kérdések, ugyanis a Hamász azt követeli: a túszokat Egyiptomba szállítsák, Izrael viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a Vöröskeresztnek adják át őket, és tőlük egyenesen Izraelbe kerüljenek. Izrael azt is követeli, hogy a Vöröskereszt a Gázai övezetben meglátogathassa azokat az izraeli túszokat, akiket nem engednek el az első csoportban, de ezt a Hamász ellenzi. Pénteken reggel hét órától kezdődik az ideiglenes, a megállapodás alapján négy napig tartó tűzszünet – írta a katari külügyminisztériumra hivatkozva a Sky News. Még aznap, a hírek szerint délután 4 órakor az iszlamista terrorszervezet átadja az általuk fogvatartott túszok első csoportját, nőket és gyerekeket, a többi túszt a tűzszünet ideje alatt minden nap egy meghatározott időpontban engedik majd szabadon.

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat hivatalosan bejelentette, hogy letartóztatták Muhammad Abu-Szalmiját, az es-Sifá Kórház igazgatóját, miközben a humanitárius folyosón az övezet déli része felé tartott. Azért tartóztatták le, mert az izraelieknek állításuk szerint számos bizonyítékuk van arra, hogy az igazgató tudott arról: a kórház a Hamász főhadiszállásaként szolgált. A hadsereg közleménye szerint a hamász a kórház erőforrásait – egyebek között az elektromos áramot – használta a kórház alatti alagútrendszere működtetéséhez, és sok fegyvert tárolt a kórházban és annak környékén. Emellett az alagútrendszer az október 7-i terrortámadásra adott izraeli ellenoffenzíva után a terroristák menedékhelye lett, sőt, több izraeli túszt is odavittek. Egy boncolási jegyzőkönyv alapján a 19 éves Noa Marciano katonanőt is a kórház területére vitték, és később ott gyilkolták meg.

 

Címkék: Izrael, Hamász, túszok