Erdogan lépett a svéd NATO-csatlakozás ügyében

Erdogan lépett a svéd NATO-csatlakozás ügyében

Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn aláírta és benyújtotta a parlamentnek ratifikálásra a Svédország NATO-tagságára vonatkozó törvényjavaslatot – közölte a török elnöki hivatal a Reuters tudósítása szerint, további részletek ismertetése nélkül.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök üdvözölte a lépést, és kijelentette, Stockholm örömmel várja, hogy NATO-taggá váljon. „Most már a parlamentre vár a kérdés kezelése” – közölte az X-en. A Reuters azonban emkékeztet, hogy a ratifikációra nincs meghatározott időkeret: a törvényjavaslat a parlament külügyi bizottságának napirendjére kerül, amelynek el kell fogadnia azt, mielőtt továbbkerül ratifikációra. 

Már csak két ország van, amely nem ratifikálta a svéd csatlkaozást, Törökország mellett Magyarország. Erdogan volt az első, amely kifogásokat emelt, a magyar kormány részéről sokáig technikai kérdésként szerepelt ez, majd előálltak azzal, hogy a kormány ugyan támogatja, ezért be is nyújtották az országgyűlésnek, de a fideszes képviselőknek fenntartásaik vannak. Legutóbb még egy évekkel ezelőtti oktatófilmet is felhoztak indokként. „Amennyiben Svédország helyreállítja a kölcsönös tiszteletet a kétoldalú kapcsolataiban Magyarországgal, akkor az országgyűlési képviselők is bizonyára készek lesznek a NATO-ratifikáció felgyorsítására – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 6-án.

Júliusban jelentette be a NATO-főtitkár, hogy a török elnök beleegyezett: a lehető leghamarabb továbbítja a török parlamentnek a Svédország csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, és szorosan együtt fog dolgozni a testülettel a ratifikáció érdekében. Ez történt meg most.