Erdogan szerint az oroszok visszatérnek a fekete-tengeri gabonaegyezményhez

Erdogan szerint az oroszok visszatérnek a fekete-tengeri gabonaegyezményhez

A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő 2023. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Recep Tayyip Erdogan török elnök meggyőződését fejezte ki pénteken, hogy Oroszország vissza fog térni az orosz-ukrán fekete-tengeri gabonaegyezményhez, amelyet Moszkva a hét elején felmondott – olvasható az MTI hírében. A török elnök a Perzsa-öböl menti és észak-ciprusi körútjáról hazatérőben a repülőgépen nyilatkozott török újságíróknak. Erdogan rámutatott, az ukrán gabonaexportról szóló megállapodás vége egy sor más hatás mellett az élelmiszerárak globális emelkedéséhez, valamint néhány térségben éhínséghez, annak következtében pedig újabb migrációs hullámokhoz vezethet.

A török vezető arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel „körbejárják” a témát, és meggyőződése, hogy rövidesen biztosítják az ukrán gabonaexport folytatását. Egyúttal sürgette a nyugati országokat, „lépjenek” az orosz elvárásokat illetően annak érdekében, hogy Moszkva visszatérjen az egyezményhez. A Krmel korábban közölte, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén az egyezség része. Hozzátették, amint a megállapodások Oroszországra vonatkozó részei teljesülnek, azonnal visszatérnek a megállapodáshoz.