Elítélték a magyargyűlölő politikust

Elítélték a magyargyűlölő politikust

Ján Slota (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a besztercebányai Speciális Büntetőbíróság Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, aki a 2000-es évek elején kirívó magyarellenességével borzolta a kedélyeket. Zsolna egykori polgármesterét ugyanis bűnösnek találta a bíróság, mert a Zsolnai Kerületi Bíróság bírájánál, a jogerősen elítélt Pavol Polkánál korábban megpróbálta elintézni, hogy egy első fokon letöltendő szabadságvesztésre ítélt személy büntetését másodfokon feltételes szabadságvesztésre mérsékeljék. Slota azonban még egyáltalán nem biztos, hogy megúszta, hogy rács mögé kerüljön, ugyanis az ítélet nem jogerős, sőt a szlovák Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze azonnal fellebbezést nyújtott be az ítélethirdetés után.

A magyargyűlölő politikusnak persze nem ez volt az első összeütközése a törvénnyel. Emlékezetes: az alkoholproblémákkal küzdő pártelnök 2016-ban előbb ittasan balesetet okozott, megpróbálta lefizetni a baleset áldozatait, hogy ne hívják ki a rendőröket, majd végül, amikor azok kiérkeztek a helyszínre, megtagadta, hogy belefújjon az alkoholszondába. Ehhez képest jóval súlyosabb vádakkal is szembe kellett néznie, mikor egy 15 és egy 16 éves lány feljelentést tett ellene nemi erőszak miatt. A lányok akkor azt vallották, hogy Slota leitatta őket, sőt még tablettákat is adott nekik.

Slota azonban sokkal inkább a magyarellenességével írta be a nevét a szlovákiai politikatörténetbe. Az erősen ittas politikus 1999-ben Budapest elpusztítására buzdított, igazán nagy vihart azonban csak azután kavartak a kijelentései, amikor az SNS bekerült a Robert Fico vezette hármas koalícióba, amelyet a Vladimit Meciar-féle Néppárt – Mozgalom egy Demokratikus Szlovákiáért (HZDS) egészített ki (az Európai Szocialisták Pártja ekkor azonnal felfüggesztette Fico pártjának tagságát a pártszövetségben).

Kormányra kerülve aztán Slotából valósággal dőltek a magyargyűlölő kijelentések. 2006-ben például azt mondta, hogy a magyarság rákos tumor a szlovák nemzet testén, amit minél előbb el kell távolítani. A következő évben a magyarellenességével tüntető politikus történelmi „ismereteit” is bemutatta. Szerinte hiba volt, hogy annak idején menedéket nyújtottak a szlovákok „a törökök elől gyáván megfutamodó és a mi szlovák hegyeinkbe menekülő magyaroknak”, ahelyett, hogy hagyták volna, hogy szétmarcangoljanak minket a törökök és elhurcoljanak bennünket Isztambulba.

Ehhez képest már holmi kakaskodás volt csak, mikor Slota Göncz Kinga akkori magyar külügyminisztert kócos, majd nyomorult asszonynak nevezte. Ám az is ismert, hogy Slota 2011-ben kampányt indított a magyar nyelv betiltásáért, amit egy népszavazással kívánt volna elérni. A politikus munkássága aztán 2012-re ért be: az SNS ekkor csúfos vereséget szenvedett a parlamenti választásokon és ezzel kiesett a törvényhozásból. De hogy a távozása a politikából még ennél is megalázóbb legyen, a pártja a következő évben kizárta a soraiból arra hivatkozva, hogy Slota a pártelnöki tisztség betöltése idején nem kezelte gazdaságosan az SNS vagyonát.

Ami a mostani ügyet illeti, ennek az előzménye az volt, hogy 2010-ben egy befolyásos liptószentmiklósi vállalkozó, Vladimír Machaj halálos balesetet okozott a térségben található autópályán. Noha Machaj beismerte, hogy ő okozta a balesetet, a bíróság előtt megkérdőjelezte az ütközés körülményeit. A liptószentmiklósi járásbíróság végül három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a vállalkozót, ami után Machaj fellebbezett, és letöltendő helyett végül 3 évnyi feltételes szabadságvesztést kapott. Ekkor került a képbe Slota, aki a vádirat szerint egy másik befolyásos vállalkozó közbenjárásával befolyásolhatta Pavol Polkát, a megyei bíróság szenátusának egyik tagját. A bírót 2020 végén egy másik korrupciós botránnyal kapcsolatban vette őrizetbe a hatóság, így előzetes letartóztatásba került. Noha kezdetben tagadta a vádakat, végül elkezdett együttműködni a hatóságokkal, és beismerte azt is, hogy kenőpénzt fogadott el Slotától.

Az egykori SNS-vezér persze tagadta a vádakat, és azzal jött, hogy az ügy át van politizálva, és a nyomozók más közszereplőkkel kapcsolatban akarnak belőle vallomást kicsikarni. Ám Slotának ezúttal nem volt szerencséje, mert Machaj a bíróság előtt beismerte a kenőpénz kifizetését. A mostani ítélethirdetéssel azonban még nem ért véget Slota korrupciós ügye, így a magyarellenes politikus egyelőre nem nyugodhat meg.