Felmentését kérte a szlovák miniszterelnök, magyar lesz az utódja

Felmentését kérte a szlovák miniszterelnök, magyar lesz az utódja

Eduard Heger szlovák miniszterelnök érkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Fotó: Stephanie Lecocq

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő – ezt a miniszterelnök jelentette be Pozsonyban vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Heger döntését azzal indokolta, hogy az államfő nem fogadta el javaslatait, amelyek – mint fogalmazott – biztosabb megoldást jelentettek volna, mint egy szakértői kormány kinevezése. Az ügyvezető szlovák miniszterelnök azután jelentette be döntését, hogy csütörtökön és pénteken kabinetjének két minisztere is jelezte távozási szándékát. Eduard Heger – miután kormánya egy ellene beadott parlamenti bizalmi szavazáson megbukott – tavaly december óta ügyvezető kormányfőként látta el feladatait.

Az államfő délután hivatalosan is bejelentette, az előre hozott választásokig hivatalnokkormányra bízza az ország irányítását. A szakértői kormányt Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke fogja vezetni.