HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Határon túl Erdő a víz al...

Erdő a víz alatt

Megmutatjuk alulnézetből a székelyföldi Gyilkos- és Szent Anna-tavakat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Kilenc szerző jegyzi azt a tanulmányt amely a székelyföldi Gyilkos- és Szent Anna-tavakat vizsgálta meg sajátos perspektívából: a víz alól. A tudományos munka eredménye számos káprázatos fotó is.

A világ egyik legszebb természetes torlasztavaként számon tartott gyergyószéki Gyilkos-tó, és Európa egyik jelentős krátertavának számító, alcsíki Szent Anna-tó keletkezéséről és mibenlétéről is számos legenda kering a tavaknak otthont adó Székelyföldön. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hűséges szerelmes, szüzek, hattyúk

A Gyilkos-tó keletkezésének okául a szájhagyomány egy, a szerelméhez hűséges hajadont elrabló haramia felsőbb hatalmak általi büntetését tartja. A lányt Fazakas Eszter és ditrói Ferencz Anikó néven is emlegetik. A kedvesére várakozó lányt egy gonosztevő rabolja el, aki először kincsekkel próbálja megvásárolni a lány szerelmét (haramia helyett néha egy gőgös nagyúr tűnik fel egy másik változatban). Amikor elutasítással találja szembe magát, a rabló erőszakhoz folyamodik. A lány ekkor a hegyekhez fohászkodik, akik megsegítik: mindent maguk alá temetnek. Egyes legendaváltozatokban az omlás – a lány és a rabló mellett – egy juhnyájat is elpusztított. Az egykori vörös színt az eltemetett juhok vérével, a mai, a planktonosodás miatti kékeszöldet pedig Fazakas Eszter szeme színével hozzák összefüggésbe, aki minden éjjel feljön a tó mélyéről, hogy kedvesét várja.

A Gyilkos-tó eső utáni napon, amikor a Vereskő-patak hordaléka fokozottan jelen van a vízben
A Gyilkos-tó eső utáni napon, amikor a Vereskő-patak hordaléka fokozottan jelen van a vízben

A Szent Anna-tó legendája szintén több változatban ismert, de gyökerük hasonló. A tó helyén egykoron vár állott, akárcsak a Bálványos-hegy csúcsán. Ezekben két kevély testvér lakott, akik egymást sem szerették. Amikor egyikük egy cifra, hatlovas hintó birtokába jutott, a másiknak még csodálatosabb hintó kellett, és ördögi ötlete támadt: a várba hurcoltatott tizenkét szüzet és hintója elé fogatta őket – a kíméletlenebb változat szerint mezítelenül, a szelídebb változatokban a lányokon maradt a ruha. A hajadonok dolga lett volna elhúzni a hintót, de ez nem sikerült, így a gazdag úr mérgében ostorral kezdte verni a szüzeket. Ekkor a legszebb közülük, Anna megátkozta az urat, a vár elsüllyed, a helyén pedig tó keletkezett. A legenda vége szerint a lányok hattyúkká, az úr a tó közepén levő örvényben vergődő sárkánnyá változott. Innen a történet több ágra szakad: a hattyúk visszaváltoztak lányokká, de Anna néha hattyú képében feltűnik a tavon.

HIRDETÉS

És a kicsit szürkébb valóság

A Gyilkos-tó keletkezése az 1837. év nyara esőzéseinek, vagy az 1838. év elején kipattanó földrengések számlájára írható. Ekkor a Gyilkos-havasról leszakadó törmelék elzárta a Keleti-Kárpátok Békás-szorosa melletti Vereskő-patak medrét. A belemosódó vasoxid miatt kezdetben vörös színű tavat eleinte Verestónak hívták, mai nevét Orbán Balázs honosította meg 1864-ben, de román nyelvterületen ma is régi nevét használják. 

A Szent Anna-tó alja
A Szent Anna-tó alja

A Szent Anna-tó Délkelet-Európa legépebben fennmaradt krátertava, melyet csak esővíz táplál. A tó a Keleti-Kárpátokban található Csomád hegység egyik utolsó, mintegy 30 ezer évvel ezelőtti vulkáni kitörése után visszamaradt kráterben jött létre. A szomszédos kráterben található a Mohos-tőzegláp, amely egy egykori tó feltöltődése révén jött létre. Az utóvulkáni tevékenységeknek köszönhetően a Székelyföldön számos híres szénsavas ásványvíz forrást és mofettát (nagyrészt a levegőnél nehezebb széndioxidból álló gázkeverékkel feltöltődő mélyedéseket) találunk. A mofettákat gyógyászati célra, főleg keringési betegségek kezelésére is használják. 

A kutatás

Székelyföldi tavak kutatásával több jeles ökológus, geológus és limnológus foglalkozik. Máthé István (Sapientia EMTE) és Felföldi Tamás (ELTE) új bakteriumfajokat is felfedeztek a Szent Anna-tóban: egyiket Rhizobium aquaticumnak, a másikat Siculibacillus lacustris-nak elnevezve. 

HIRDETÉS

Nem rég Hantz Péter, a Pécsi Tudományegyetem biofizikus metagenomikai és orvostudományi célú mintavétel érdekében lemerült a tavak mélyére. A Gyilkos tóban azt tapasztalta: a felgyülemlett, tíz méternél is mélyebb víz elpusztította ugyan a völgy fenyőfáit, azonban a fák víz alá kerülő törzsei csodálatos részletességgel megőrződtek. Közvetlenül a vízfelszín alatt erősen pusztulnak a fák, de három méteren vagy annál mélyebben még a legvékonyabb ágacskák is épek. A lemerülést végző kutató szerint megfontolandó lenne egy átlátszó, kivilágított alagút létesítése a tó mélyének egy részében, hogy mindenki megcsodálhassa az alsó világot.

Érdekes megfigyelés, hogy mélyen lent már minden feltűnően vörös volt egy eső utáni napon. A tó fenekén (nagyjából tíz méter mélyen) dermesztően hideg a víz, és szinte teljes a sötétség, csak a búvárlámpa fényének köszönhetően lehetett látni bármit. A Szent Anna-tó medre holdbéli tájra hasonlít: öt méteres mélységben mindent iszap borít be. Egy tó természetes pusztulása lassan végbemenő folyamat, melyet a hordalék, valamint a tóba kerülő elhalt növényzet okoz, mindaddig, amíg a tó láppá alakul – írják a kutatók.

A tavakról szóló legfrissebb tanulmány kilenc szerzője közül hárman a Babeș-Bolyai Tudományegyetem különböző részlegein dolgoznak – Rigó Erika az ökológia, Szabó-Schuller Emőke a menedzsment szakon, Rajka Géza pedig a Barlangkutató Intézetben. Albert Zoltán a Zabola Estate munkatársa. Dósa Elek-Levente Szent Anna-tó – Mohos Tőzegláp Természevédelmi Terület és Pro Szent Anna Egyesület szakértője, Barabás Szilárd pedig a Gyilkos-tó Viridis kft-nél dolgozik. Angi Zoltán a Békás-szoros és Nagyhagymás Nemzeti Parknál, Miklóssy Ildikó a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem biomérnöki tanszékén, míg végül Hantz Péter Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,958lájkolóTetszik
3,641követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek