HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EU Újabb lépésse...

Újabb lépéssel került közelebb a folytatáshoz a székelyek ügye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

Az Európai Parlament (EP), az Európai Bizottság (EB) és az Európai Unió Tanácsának (EUT) illetékesei megegyeztek a polgári kezdeményezések határidejének koronavírus-járvány miatti meghosszabbításáról – adta hírül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteki közleményében.

A dokumentum szerint a csütörtöki egyeztetésen a tanács elfogadta a parlament javaslatát, hogy a mostani, féléves meghosszabbítást követően, amennyiben a tagállamok negyedében megszorító intézkedések vannak életben, a bizottság ismét élhet a hosszabbítás lehetőségével. Május 20-án hozott rendeletében a bizottság csak abban az esetben tette volna lehetővé a további hosszabbítást, ha a tagállamok felében, vagy az unió lakosságának 35 százalékát adó tagállamokban vannak érvényben a koronavírus-járvány miatti megszorító intézkedések.

A módosítás értelmében a határidőkkel kapcsolatos intézkedések azokra a kezdeményezésekre is vonatkoznak, amelyeknek gyűjtési, ellenőrzési vagy vizsgálati szakasza március 11-e után lezárult. Ebben a helyzetben van a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezés, amely május 7-én zárta az aláírásgyűjtését. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői és partnereik által indított kezdeményezést e dátumig több mint egymillióan írták alá, de nem sikerült teljesíteni az aláírások tagállamok közötti eloszlására vonatkozó kritériumot. A szükséges hét helyett csak három országban haladta meg az aláírók száma az illető országra megszabott küszöböt. Az SZNT kezdeményezése azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Magyarországon példátlannak mondható összefogás kísérte az aláírásgyűjtést, a Demokratikus Koalíció kivételével a pártok támogatták az akciót.

Európai ügy a székelyeké

Az RMDSZ közölte: az új cikkely megfelelő támpontot és értelmezést ad az érintett kezdeményezések szervezői számára. A közlemény idézte Vincze Lorántot, a polgári kezdeményezések európai parlamenti jelentéstevőjét, aki szerint az egyhangú támogatás annak a jele, hogy mindhárom EU-s intézmény számára fontos rendeletről van szó. „Elégedett vagyok azzal, hogy a Parlament részéről tovább egyszerűsítettük az eljárást, nagyobb kiszámíthatóságot és jogbiztonságot adtunk a szervezőknek. A Tanács és a Parlament döntése a mai megállapodást követően természetszerűen támogató lesz” – fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Amint Vincze Loránt az MTI kérdésére pontosított: a csütörtökön egyeztetett szöveget várhatóan a jövő héten fogadja el az EU-tagállamok nagyköveteinek értekezlete, és júliusban szavazza meg a parlament plenáris ülése. „Mivel a megállapodás megvan, e két szavazás kimenetele biztosra vehető” – nyilatkozta Vincze Loránt.

A csütörtöki egyeztetésen az EP-t Vincze Loránt, az Európai Unió Tanácsát a horvát soros elnökség részéről Maja Adamic nagykövet, az EB-t pedig Rudigert Boogert, a polgári kezdeményezésekért felelős egység vezetője képviselte.

A határidő meghosszabbítása korábban vita tárgyát képezte a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés elindítói és Vincze Loránt között. Az erről elfogadott dokumentumok szerint ugyanis a féléves hosszabbítás akkor kezdődik, amikor az aláírásgyűjtés eredeti határideje lejárt. Vincze úgy látta, az SZNT vezetői veszélyeztetik a Kárpát-medencei magyarság több mint egymillió aláírását azzal, hogy másfél hónapja elkezdődött a féléves hosszabbítás, de nem kezdték újra az aláírásgyűjtést. Izsák Balázs SZNT-elnök azonban kitartott azon álláspontja mellett, hogy mindaddig, amíg az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament képviselői is el nem fogadják a hosszabbítási rendelet végleges változatát, nincsen jogalapja az aláírásgyűjtésnek.

HIRDETÉS

Az EU honlapján jelenleg öt olyan európai polgári kezdeményezés jelenik meg, amelyeknek a koronavírus-járvány idején járt le az eredeti aláírásgyűjtési határideje. A honlap valamennyit folyamatban levő kezdeményezésként tünteti fel. Az öt közül hármat lehet jelenleg is online aláírni. Az SZNT kezdeményezése nem tartozik ezek közé.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,544lájkolóTetszik
3,763követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek