Hatezer ukrán gyereket zártak orosz átnevelőtáborokba

Hatezer ukrán gyereket zártak orosz átnevelőtáborokba

Ukrajnából menekülő kislány (Fotó: Unicef)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Yale Egyetem Humanitárius Kutatólaborja által készített tanulmány szerint legalább hatezer Ukrajnából származó gyereket küldtek az oroszok kötelező „ismételt oktatást" biztosító táborokba az orosz agresszió első évében, ahol oroszpárti propagandát kellett hallgatniuk. Közülük sokaknak a tervezett időtartamon túl is maradniuk kellett, és van olyan is, akit határozatlan ideig tartanak ott fogva.

Emellett Oroszország önkényesen orosz családoknak adja örökbe a megszállt ukrán területekről elhurcolt gyerekeket, ami háborús bűn – tudósít a jelentés megállapításairól a Guardian. A tanulmányt az amerikai külügyminisztérium rendelte meg.

A legkisebb táborba küldött gyermek mindössze négy hónapos volt. Működnek ilyen átnevelőtáborok az Oroszország által korábban annektált Krím-félszigeten, illetve Szibériában is. A tananyagban oroszpárti, illetve militarista ismeretek szerepelnek. Az orosz propaganda nemcsak a táborok révén igyekszik oroszpártivá átnevelni az ukrán gyerekeket, de a „normális" iskolai tananyagot is e célból írták át, és gyakoriak az orosz hősiességet reprezentáló helyszínekre tett tanulmányi kirándulások, illetve az orosz háborús veteránokkal való találkozók is. A gyerekeket megtanítják a lőfegyverek kezelésére is.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint mindez azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek átnevelése révén „megfosszák Ukrajnát a nemzeti identitásától, a történelmétől és a kultúrájától, és a gyerekek átnevelésének hatása még nemzedékeken keresztülérezteti majd a hatását".

Számos esetben előfordul, hogy a megszálló hatóságok ingyenes nyári táborok ígéretével hurcolják el a gyerekeket Ukrajnából, akik a 43 táborból álló hálózat valamelyikébe kerülnek. A táborozás végén azonban a gyerekeket nem viszik vissza a családjukhoz, gyakorlatilag elrabolják őket, és semmiféle tájékoztatást nem adnak soha többé hollétükről. 

A táboroztatást és az ukrán gyerekek elrablását Putyin belső köreiből felügyelik. A jelentés szerint főszerepet játszik a műveletben Marija Lvova-Belova, a „gyerekek jogaiért felelős elnöki megbízott". Az oroszok szerint ők csak „befogadják" az Oroszországba menekülő gyerekeket és családjaikat.