Hollandia bezáratja a területén működő kínai kormányzati irodákat

Hollandia bezáratja a területén működő kínai kormányzati irodákat

Kínai rendőrőrs és hűlt helye – Budapesten (Fotó: Tompos Márton/Momentum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A holland külügyminisztérium elrendelte az ország területén működtetett kínai kormányzati hivatalok, vagyis a feltételezések szerint a kínai rendőrség engedély nélkül létrehozott két irodájának azonnali bezárását. Erről a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál számolt be az MTI szerint.

A Rotterdamban és Amszterdamban működtetett irodákat hivatalosan az országban letelepedett vagy vendégmunkásként oda érkező kínaiak támogatására hozták létre. Adminisztratív feladatokat láttak el, például vezetői engedélyek megújítását intézték itt. A beszámoló szerint azonban az irodákat a kínai rendőrség működteti, és „illegális célt szolgálnak”. A 2018-ban létrehozott hivatalokat az úgynevezett másként gondolkodók nyomon követésére használhatják, illetve arra, hogy nyomást gyakoroljanak a pekingi rendszerrel kritikus kínai állampolgárokra – írták.

A hírportál közölte: Wopke Hoekstra holland külügyminiszter bekérette Kína Hágába akkreditált nagykövetét, akivel közölte: a holland kormány tudta nélkül létrehozott kínai irodáknak azonnal be kell zárniuk. Ilyen irodák működtetése elfogadhatatlan – mondta. Olyan kérdésekkel, mint a vezetői engedélyek, a konzulátusoknak kell foglalkozniuk – közölte.

Kiderült az is, hogy noha az irodák konzuli segítséget is nyújtottak, erre nem kértek engedélyt. Konzuli feladatokat ellátó irodák működtetésére engedélyt kell kérni a fogadó országtól. Ez nem történt meg, ami már önmagában is elég ok az azonnali bezárásuk elrendeléséhez – idézték a holland külügyminisztert. Wopke Hoekstra közölte továbbá, még részletesebben megvizsgálja az irodák működését, és más uniós országokkal is egyeztet, ahol vélhetően hasonló hivatalok találhatók.

A két hollandiai székhelyű, a Fucsien és Csöcsiang kínai tartományok által létrehozott „tengerentúli rendőrőrsöt” először a madridi székhelyű Safeguard Defenders nevű civil egyesületet azonosította szeptemberi jelentésében. Az egyik irodát egy volt kínai rendőrtiszt, a másikat a kínai fegyveres erők egyik leszerelt tagja vezette – írták.

A Momentum állítása szerint Budapesten is működhetett két ilyen iroda, a magyar hatóságok viszont ezzel kapcsolatban úgy reagáltak a párt politikusának, Tompos Mártonnak, hogy nincs tudomásuk erről – írta a hvg.hu kedden.