Izrael lecsapott a szíriai Aleppó és Damaszkusz repülőterére

Izrael lecsapott a szíriai Aleppó és Damaszkusz repülőterére

Füst gomolyog az izraeli légicsapások nyomán Gázában 2023. október 12-én (Fotó:AFP via Europress / MAHMUD HAMS)

Fotó: MAHMUD HAMS

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izrael csapást mért a szíriai Aleppó nemzetközi repülőterére – írja a The Times of Izrael a szíriai médiára hivatkozva. A szíriai kormányhoz hű Sham FM rádió szerint a repülőtéren kár keletkezett, de személyi sérülés nem történt. Korábban a rádió azt is közölte, hogy a damaszkuszi nemzetközi repülőteret vették célba izraeli repülőgépek.

Közben a Gázai övezetben tovább nőtt a Hamász támadását követő izraeli válaszcsapások áldozatainak a száma. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint szombat óta legalább 1354 ember halt meg Gázában, és 6049-en megsebesültek. Izraelben eközben a friss adatok szerint 1300 ember vesztette életét a múlt hétvégi terrorakciókban, vagyis a két oldalon már 2600 fölött jár a halottak száma.

Izrael – amely szárazföldi akcióra készül a Hamász által irányított Gázai övezet ellen – csütörtökön levegőből terjesztett szórólapokat juttatott el a területre, legalábbis a BBC beszámolója szerint ilyen figyelmeztető üzeneteket találtak a gázai Beit Lahia lakosai. A levelekben arra figyelmeztet az izraeli védelmi minisztérium, hogy a Hamász támadása miatt válaszcsapásra készülnek, ezért mindenkit felszólítottak, hogy vonuljanak fedezékbe. Közölték azt is, hogy minden olyan épületet, ami a Hamász birtokában van, el fognak pusztítani. Az ENSZ tájékoztatása szerint eddig 338 ezer gázai volt kénytelen elhagyni az otthonát.

– Izraelnek joga van megvédeni magát, de nem mindegy, hogyan teszi mindezt – mondta a Benjamin Netanjahuval tartott közös sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Az izraeli miniszterelnök a sajtótájékoztató elején angolul és héberül is köszönetet mondott Blinkennek és az Egyesült Államoknak, majd a Hamászt az ISIS-hez hasonlította. „A Hamásszal is úgy fogunk elbánni, ahogyan azt az ISIS-szel tettük. Ki kell őket köpni a nemzetek közösségéből” – mondta Netanjahu. Az izraeli elnök pedig egy tájékoztatón kifakadt, amikor a CNN riportere arról kérdezte, hogy országa tiszteletben tartja-e a nemzetközi jogot Gáza bombázásánál. „Minden tisztelettel, de ha van egy rakéta az istenverte konyhádban, és felém célzol vele, akkor meg szabad védenem magam?” – vágott vissza a CNN riporterének Isaac Herzog. Az elnök utalt arra, hogy a Hamász tudatosan lakóépületek, ENSZ-táborok, iskolák és kórházak közelébe telepíti fegyverraktárait és a vezetési pontjait, gyakorlatilag élőpajzsként használva a palesztin lakosságot.

A Gázai övezetben egyre súlyosabb a helyzet, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra figyelmeztetett, hogy órákon belül elfogy az üzemanyag, amellyel a többi között a kórházak aggregátorait is működtetik. Az izraeli energiaügyi miniszter viszont korábban azt közölte: addig nem lesz áram és víz Gázában, amíg az elhurcolt túszokat – mintegy 150, de egyes becslések szerint akár 200 embert – szabadon nem engedik.

Címkék: Szíria, Gázai övezet